Belebukhat-e egy amerikai elnök az ˝európaiasságába˝?

Obama elnök „európaiságával” kampányol az ellenzék – a republikánus jelölt, Mitt Romney szerint az elnöknek csak európai válaszai vannak Amerika gazdasági és külpolitikai problémáira.

Az Obama elnök által képviselt értékek és hangzatos elgondolások nem az amerikai kisvárosokból, hanem Európa nagyvárosaiból származnak – érvelt a 2012-es republikánus kampány egyik frissen igazolt jelöltje, Mitt Romney, a múlt heti indulóbeszédében. Massachusetts állam egykori kormányzója szerint az elnök vezetői stílusában egyértelműen kimutatható egy sajátos „kontinentális” íz: Obama „európai megoldásokat kínál amerikai problémákra”. Romney szerint a jelenlegi kormány még hűséges szövetségesét, Izraelt is csak úgy kezeli, ahogy az európai országok szokták: „gyanakvással és bizalmatlansággal”.

A tekintélyes Foreign Policy magazin elemzője, Joshua Keating már május végén úgy látta, hogy a republikánusoknak remek kitörési pontot kínálna olyan színben feltüntetni Obamát, mint aki az elmúlt három évben gyöngébbé tette az országot, és egyetlen kardcsapás nélkül beletörődött az ˝amerikai hanyatlás˝ narratívájába. Amikor Romney arról beszél, hogy az elnök azért utazta körbe a világot, hogy szégyenkezve „bocsánatot kérjen Amerikáért”, azoknak a tömegeknek a szívét célozza, akik már eddig is hazafiatlansággal, vagy egyenesen amerikaellenességgel vádolták a jelenlegi vezetést.

A Foreign Policy szerint Romney ˝Európa stigmája˝ Amerikában a külügyekben tanúsított tehetetlen félénkség és a szocialista gazdaságpolitika konnotációit hívja elő. Romney allegóriája ugyan működhet, ám ahogy Keating fogalmaz: „a sztereotípia egy kicsit idejétmúltnak tetszik, figyelembe véve, hogy Nyugat-Európában a legtöbb helyen konzervatív kormányok vannak hatalmon, akiknek a költségvetésben tanúsított szigorát, egyedül az észak-afrikai bombázhatnékjuk múlja felül”.

Tatai Gábor

Friss hírek