Megszorítások a spanyol néppárti tartományokban

A május 22-i választási győzelem után a legtöbb tartományban győztes Néppárt (PP) gazdasági megszorító intézkedések bevezetésére készül Spanyolországban. A párt tartományi vezetői a múlt hét folyamán jelezték Mariano Rajoy pártelnöknek, hogy tarthatatlan a tartományok eladósodása, amely már a kormányzatok alapvető funkcióinak finanszírozását veszélyeztetik.

Rajoy pénteken, egy gazdasági fórumon tartott beszédében megjegyezte „olyan jóléti állam fenntartására vállalkozunk, amelyet megengedhetünk magunknak”. A pártelnök előadása további részében kifejtette, hogy szükséges a mostani egészségügyi- és nyugdíjrendszer fenntartása, de a gazdasági növekedéshez és a jóléti rendszer fenntartásához átfogó takarékossági politikára van szükség.

Kasztília- La Mancha tartományban, melyet a szocialisták harminc évnyi kormányzás után veszítettek el, csapott össze legintenzívebben a távozó szocialista vezetés és az új jobboldali kormányzat. A leköszönő szocialista tartományi elnök, José María Barreda a hétvégén megszakította az átadás- átvétel folyamatát és felmondta az együttműködést a helyi PP-vel.

Barreda szerint a konzervatívok hamis adatokat terjesztenek a tartomány adósságát illetően. Ugyanakkor Marcial Marín Hellín az El País baloldali napilapnak adott interjúban azt állította hogy, a tartomány 10 milliárd eurós tartozást halmozott fel, míg a kormányzati deficit 640 millió euró értékű. Mindezért az új vezetés az eddig helyi szocialista politikusokkal feltöltött közcégek 75 százalékát készül bezárni.

Alfredo Pérez Rubalcaba miniszterelnök- helyettes szerint Rajoy a megszorításokkal azt a politikát előlegezi meg tartományi szinten, melyet a központi kormányzat birtokában is folytatni szeretne 2012-től.

A szocialista miniszter egyúttal felhívta a figyelmét a PP elnökének arra, hogy a leginkább eladósodott tartományok már régóta néppárti vezetés alatt állnak. Az El País adatai alapján a néppárti vezetésű tartományok 10,1 százalékkal több kiadást könyvelhettek el az első harmadévben, mint a megelőző esztendőben. Ez négyszerese a többi, nem jobboldali vezetésű tartomány első harmadéves költségnövekedésének.  

Pap Milán

Friss hírek