Felszólaltak a magyarellenes megnyilvánulások miatt

A közelmúltban Romániában észlelt magyarellenes megnyilvánulások ellen emelt szót Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő (EP) Strasbourgban hétfőn, az intézmény plenáris ülésén. Beszédében az erdélyi magyar képviselő utalt a Székelyföld Brüsszeli Képviseletének megnyitása kapcsán Romániában észlelt ellenséges megnyilvánulásokra, de kitért a Trianon emléke és fontossága előtt tisztelgő, békés akciókat ért támadásokra is.

Sógor úgy fogalmazott: „A multikulturalitás azt feltételezi, hogy az egymás mellett élő népek kölcsönösen ismerjék egymás múltját, kultúráját és nyelvét. Ennek a kölcsönösségnek a hiányával magyarázható az a hisztériakeltés, amelynek a napokban tanúi voltunk Romániában”.

Mint mondta, eddig két romániai megye képviselete irodát nyitott Brüsszelben. Az egyik bukaresti lap véleménye szerint csupán az a gond, hogy a két megye lakossága túlnyomórészt más etnikumú, mint az országos többség. „Gond ez ma Európában?” – tette fel a kérdést az EP-képviselő.

Meglátása szerint hasonlóan furcsa az a gondolkodás is, amely „megtiltaná a szomszédnak, hogy megemlékezzen a napról, amikor elvesztette vagyonát, földjét, esetleg családtagjait”. Szerinte erre is volt példa a napokban, amikor az első világháborút lezáró trianoni békeszerződésre emlékeztek június 4-én – írja a Krónika.

Sógor Csaba szerint egy kirekesztő, elnémító, múltat és történelmet letagadó, egy régió fejlődését megtiltani akaró gondolkodásra van ellenszer: egy nyitott, befogadó, kulturális értékeket megbecsülő, a kisebbség jogait tiszteletben, tartó erős Európa.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »