Egy lépéssel közelebb került Zágráb az EU-hoz

A halászati kérdéseket tartalmazó fejezetet is lezárta az Európai Unió a Horvátországgal folyó csatlakozási tárgyalásokon. Magyarország EU-nagykövete szerint a labda most az Európai Bizottság térfelén pattog, a testület pedig a napokban mond véleményt a hátralévő fejezetekről.

Egy lépéssel közelebb került Horvátország az európai uniós csatlakozáshoz. Magyarország EU-nagykövete a hétfői tárgyalási forduló után bejelentette: az Európai Unió nevében a magyar elnökség ideiglenesen lezárta a 13-as, halászati kérdésekkel foglalkozó fejezetet, miután a Tanács megbizonyosodott arról, hogy Zágráb teljesítette a dossziéban előírt követelményeket.

Györkös Péter kifejtette, kiegyensúlyozott megállapodást kötöttek a felek, az EU több esetben is átmeneti időszakokat tesz lehetővé Horvátország számára, főleg a hagyományos halászati technológiák megőrzése, illetve későbbi megszüntetése érdekében.

A horvát főtárgyaló a nyilatkozatában köszönetet mondott a magyar elnökségnek az eddig tanúsított hozzáállásért. Vladimir Drobnjak azt mondta, „biztos vagyok abban, hogy nem ez volt az utolsó fejezet, amit ebben a hónapban le tudtunk zárni”. A főtárgyaló mindezzel előrevetítette, hogy a csatlakozási folyamat a hátralévő három hétben felgyorsulhat.

Ezt támasztják alá a magyar EU-nagykövet szavai is. Györkös Péter a BruxInfo kérdésére elmondta, a hétfői tárgyalási fordulón az Európai Bizottság képviselője ígéretet tett arra, hogy „a lehető legrövidebb időn, néhány napon belül” elkészíti a testület az értékelését a hátralévő négy fejezetről (versenypolitika, igazságügy, költségvetés, egyebek).

„Ha ezek az értékelések pozitívak lesznek, az elnökség minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy még június végéig lezárhassa a csatlakozási tárgyalásokat” – mondta Györkös Péter.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek