Lavrov szerint Ukrajna nem távolódik el Oroszországtól

Június 3-4-én az Odesszában tartott orosz-ukrán államközi bizottságon Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter Moszkva és Kijev kapcsolatáról, valamint Ukrajna az európai integrációs szervezetekhez fűződő viszonyáról beszélt, tájékoztat a RIA Novosztyi hírügynökség.

A szombati nap folyamán Lavrov megpróbálta eloszlatni azokat a találgatásokat, miszerint Oroszország akadályozná Ukrajna közeledését Európához. „Nem látunk semmiféle ellentétet a szorosabb európai integráció és a volt szovjet tagköztársaságokkal való együttműködés között. Mindenféle ellentmondás mindössze mesterséges kitaláció”. Ukrajna többek között vízum-mentességet vezetett be az európai uniós állampolgárok számára 2005-ben.

Oroszország és Ukrajna között a kereskedelem dinamikusan növekszik. Legalább 70 százalékkal nőtt az áruforgalom az előző év első negyedévéhez képest. 2010-ben a felek 42 milliárdos kereskedelmi forgalmat bonyolítottak le, ami Viktor Janukovics, ukrán államfő szerint ebben az esztendőben elérheti az 50 milliárdot is.

Az orosz külügyminiszter korábban többször vádolta az EU-t azzal, hogy választási helyzet elé állítja Ukrajnát. Moszkva számára Ukrajna euro-atlanti integrációja mindazonáltal érzékeny terület, hiszen az ország egy kiemelt külpolitikai partnere és esetleges, jövőbeli EU-csatlakozása több ponton is ütközne az orosz érdekekkel.

Rózsa József

Friss hírek