Románia örül a kínai befektetéseknek

Emil Boc román miniszterelnök a héten úgy nyilatkozott, hogy országa tárt karokkal várja a kínai befektetőket. A kormányfő ezt Ho Ping-gal (He Ping), a Hszinhua (Xinhua) kínai állami hírügynökség főszerkesztőjével folytatott megbeszélései során jelentette ki.

A Hszinhua beszámolója szerint a találkozó során Boc a két ország közti kereskedelem fejlesztését helyezte kilátásba, valamint arra ösztökélte a kínai vállalkozásokat, hogy növeljék romániai befektetéseiket, elsősorban az infrastrukturális beruházások, az energiaipar, a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén. A kormányfő kiemelte a román PPP-törvényt, mely elmondása szerint jelentős előnyöket nyújt a külföldi befektetőknek, továbbá felhívta a figyelmet országa egykulcsos adórendszerére és azon gyakorlatára, hogy nem adóztatja meg az újrabefektetési céllal felhasznált profitot.

Ho Ping dicsérte a két ország hosszú ideje tartó, széleskörű, baráti és együttműködő partnerségi viszonyát, hozzátéve, hogy üdvözli a román kormány „tiszta és pozitív” üzenetét a kínai befektetők felé. Ho elmondása szerint hírügynöksége azon lesz, hogy elősegítse a két ország közti együttműködést és megértést. A tavalyi évben a román–kínai kereskedelem értéke 3,76 milliárd dollár volt.

Mészáros Tamás

Friss hírek