Romney indul, Palin bezavar

Elkezdte kampányát Mitt Romney, az egyik legesélyesebbnek tartott republikánus elnökjelölt. (Romney előnyeit és hátrányait itt tárgyaltuk). A politikus egy New Hampshire államban tartott 25 perces beszédben jelentette be hivatalosan is, hogy indulni fog. A beszédben Obama tapasztalatlanságával szemben Romney saját sikeres üzleti pályafutását helyezte szembe, és a mostani elnököt tette felelőssé a magas munkanélküliségért és a gazdaság rossz helyzetéért.

A republikánus párt hagyományai alapján Romneynak komoly esélye van a jelöltség elnyerésére, hiszen sokszor fordult elő, hogy korábbi kampányokban vesztes jelöltek lettek végül elnökök, Romney pedig indult (és John McCaintől kikapott) a párt 2008-as elnökjelölti versenyében. Romney lehetőségei növeli, hogy vetélytársaihoz képest sokkal komolyabb kampánytámogatásokat kap: volt olyan nap, hogy több mint 10 millió dollárt szedett össze.

A nagy vetélytárs azonban egyelőre nem Obama, hanem a többi republikánus jelölt. Sarah Palin például még nem jelentette be hivatalosan az indulását, de érdekes módon éppen egy nappal Romney beszéde előtt érkezett az előválasztások szempontjából döntő szerepet játszó New Hampshire államba. (Eredetileg Romney beszédének a másnapján ért volna oda országjáró útjának a keretében, de rövidúton megváltoztatta a terveit.) A média figyelme ily módon megoszlott Romney és Palin között – ez utóbbinak nyilván ez is volt a célja.

Hettyey András

Friss hírek