Folytatódik a traktorosblokád a Vajdaságban

Kevésbé szervezetté, de annál tömegesebbé vált csütörtökön a földművesek tiltakozása a Vajdaságban. A demonstrációkat elindító egyesület igazgatóbizottságának elnöke a szerda esti egyeztetéseket követően a tiltakozások beszüntetésére szólította fel a gazdákat, tegnap azonban világossá vált, már jóval messzebbre eljutottak annál, mint hogy ilyen egyszerűen beletörődjenek a sikertelenségbe. Mivel a kormánnyal nem sikerült kiegyezniük, az utakon várakozó földművesek az államfő beavatkozását követelték. Nincs a tartományban olyan lényegesebb útvonal, amelyen zavartalanul lehetne közlekedni.

A tiltakozás beszüntetésére vonatkozó, kormánykörökből, valamint a Mezőgazdasági Termelők Egyesülete részéről érkező felszólítások ellenére tegnap erőteljesebb lett a földművesek negyedik napja tartó tiltakozása. Pancsova és Újvidék teljes zárlat alatt van. Az eddigi tiltakozókhoz újabb gazdák is csatlakoztak, s csütörtökön már Pancsova Kevevára és Smederevo felé vezető kijárata is blokád alá került. Mintegy ezer traktor lehetetlenítette el a Pancsovába való bejutást minden irányból. A Ruma és Šabac, Újpázova és Batajnica, Újvidék és Nagybecskerek, Óbecse és Törökbecse, Zombor és Szabadka, Zombor és Topolya, Kúla és Verbász, Zombor és Hódság, Újvidék és Palánka közötti útvonalak is zárlat alatt álltak. A Horgos–Újvidék–Belgrád autóúton továbbra is zavartalan maradt a közlekedés, de a gazdák tiltakozása miatt a Horvátország és Szerbia közötti Tovarnik–Šid közötti átkelő sem volt járható. Kizárólag vasúti közlekedés révén lehetett ezen a ponton átlépni az országhatárt.

Az előző esti-éjjeli tárgyalások a kormány képviselőivel ismét kudarccal végződtek. Dušan Petrović mezőgazdasági és kereskedelmi miniszter ezúttal sem ígért többet a földműveseknek, mint egy nappal korábban, vagyis annyit szavatolt, hogy a harminc hektárig terjedő bejegyzett termőföld-tulajdonosok lesznek jogosultak a 14 ezer dináros állami támogatásra.

A tárgyalásokkal kapcsolatban a Mezőgazdasági Termelők Egyesülete először azt állapította meg, hogy a miniszter ígéretei ugyan nem tesznek eleget a gazdák követeléseinek, de mivel a földművesekre és a polgárokra egyaránt rosszul hatnak ki a tüntetések, az azokban részt vevőknek vissza kell térniük otthonaikba. Az egyesület honlapjára tegnap délben már új bejegyzés került fel ezzel az egyszerű megállapítással: a tiltakozás folytatódik! Mint kiderült, a földművesek nem értettek egyet az egyesület vezetőjének a véleményével, s nemcsak folytatták, hanem még szigorították is a tiltakozásokat. Miloš Milovanović mezőgazdasági miniszterhelyettes tegnap azt nyilatkozta: reméli, hogy a földművesek belátják, milyenek a realitások, s abbahagyják a megmozdulásokat.

Az állítólagos ajánlat

Sajtóértesülések szerint, annak ellenére, hogy a kormány mindvégig a költségvetési korlátokra hivatkozott, már az 50 hektáros szubvenciós határt is javasolta a tárgyalások során. Állítólag a földművesek képviselői nem elégedtek meg ezzel a javaslattal sem, s a tiltakozások folytatása mellett döntöttek. Miroslav Ivković, a Szabadkai Földművesek Egyesületének elnöke lapunknak nyilatkozva cáfolta az 50 hektáros ajánlatról szóló híreket, mint mondta, a miniszter nem tudott a korábbi 30 hektárnál többet ajánlani.

„Az emberek mostantól önszántukból vesznek részt ezeken a tüntetéseken. Olyanok is csatlakoztak hozzánk, akik nem tagjai az egyesületnek. Nem arról van szó, hogy a Mezőgazdasági Termelők Egyesülete nem támogatná a tiltakozást, Miroslav Kiš, az egyesület igazgatóbizottságának elnöke, a tiltakozások szervezője azért szólított fel azok abbahagyására tegnap, mert a szervezet már nem tudja teljesen ellenőrzése alatt tartani az egyre nagyobb méreteket öltő felháborodást” – mondta el Ivković.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e újabb tárgyalásokat a kormánnyal, Ivković elmondta: a kormánnyal nem, de kérték Bojan Pajtić tartományi kormányfő közbenjárását egy, a Boris Tadić államfővel esedékes tárgyalás megszervezéséhez. A gazdákat támogatásukról biztosította a Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetsége és az Önálló és Független Szakszervezetek Társulása (ASNS) is.

Perelik az államot?

Vajdaság gazdasága akár négymilliárd dináron felüli károkat is elszenvedhet, ha az útzárlatok még öt-hét napig eltartanak – figyelmeztetett a Szerbiai Munkáltatók Uniója. A károk tetemesebbek lesznek a kért támogatások mértékénél is, hiszen az útlezárások miatt kiürülő boltok, s azok tulajdonosai nem tudják majd időben kifizetni a forgalmi adót, a foglalkoztatottakra kirótt illetékeket – magyarázzák az uniónál. Az üzletláncok már azt fontolgatják, hogy ideiglenesen bezárják elárusítóhelyeiket Vajdaság területén, mivel az utóbbi napokban 70 százalékos forgalomcsökkenést jegyeztek. Mindez nemcsak a köztársasági, hanem az önkormányzati költségvetést is veszélyezteti – közölték a munkáltatók uniójánál. Helyi irodáik révén már gyűjtik a károkról szóló információkat, s ha belátható időn belül nem egyeznek meg a kormány és a földművesek képviselői, kénytelenek lesznek beperelni az államot az okozott veszteségek a munkára és vállalkozás folytatására vonatkozó alkotmányos rendeletek megsértése miatt – hangsúlyozzák.

Blokád

Zombor környékén a termelők traktoraikkal lezárták a Zombor–Csonoplya utat is, a hét elejéről már úttorlaszok állnak Újvidék, Hódság, Szabadka, Apatin, Bezdán irányában, a város gyakorlatilag teljesen körül van zárva.

A zombori termelők nem tartoznak egyik mezőgazdasági társuláshoz sem, ennek ellenére mind a 15 város környéki faluból és több tanyasi településről is csatlakoztak az útblokádhoz. A péterrévei gazdák 14 és 19 óra között zárták el az utat Péterréve határában, a Mohol felé vezető úton az üvegháznál. Kedvező döntés híján a blokád ma is folytatódik, mégpedig reggeltől 24 órán át. A gépkocsikat – a borsószállítást végző teherjárművek menetrendjével összehangolva – félóránként engedik át.

Az adai községben csütörtökön útzárlat volt Adánál a Zentára, valamint Moholnál a Péterrévére vezető regionális úton. A tiltakozók Adán és Moholon szerda óta folyamatosan, éjszakánként is lezárva tartják az utat. Az útzárlat miatt feltorlódott járműveket mindkét helyen óránként engedik át. A buszok közlekednek, a menetrend a zárlattól függ.

Magyar Szó

Friss hírek