Kanada szándékosan mulasztott egy ENSZ riportban

Kanada szövetségi kormánya  elismerte, hogy szándékosan nem tett említést az olajiparból származó üvegházhatású gázkibocsátás 20%-os növekedéséröl egy, az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) szánt jelentésben.

Az említett mintegy 600 oldalas dokumentumban nem akadt elég hely arra, hogy az ország 2008 és 2009 közötti megnövekedett olajipari légszennyezéséről beszámoljanak. Ebből kifolyólag a világszervezet elé csak az összesített adatok kerültek, amelyek végösszege éves visszaesést mutat. A tanulmány azonban hamis képet fest az ország környezetvédelmi törekvéseiről, hiszen az egyes gazdasági szektorokban elért üvegházhatású gázkibocsátás csökkenését felemészti a fokozott olajkitermelés.

Kanadának fontos, de nagyon homokos olajtartalékai vannak, ezért rendkívül szennyező a kitermelésük. A folyamat során sok káros gáz keletkezik, és nagy mennyiségű elhasznált, megtisztíthatatlan víz marad hátra. Az olajszivárgások szintén hatalmas veszteséggel járnak mind a természetes környezet, mind az érintett közösségek részére.

Kummer Lívia

Friss hírek