Újabb olajszivárgás Kanadában

Egy hónapon belül másodszor szivárog a Keystone. Az újabb hiba miatt veszélybe kerülhet a kanadai-amerikai olajvezeték is.

A TransCanada nevü olajtársaság Keystone nevű vezetéke egy hónapon belül második alkalommal szivárgott. Ez által nem csak a vállalat neve sérül és az olaj ára kúszik fel, hanem a kanadai-amerikai Keystone XL  olajvezeték-szerződés sorsa is megpecsételődhet.

A most egy hibás alkatrész miatt 420 gallont elszivárogtató Keystone a kanadai Albertából szállítja a fekete aranyat az Államokban lévö Oklahomába. Az útvonalat szeretnék egészen Texasig meghosszabbítani, ám környezetvédő csoportok ellenvetései miatt Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, egyelőre nem adott engedélyt az építésre.

A TransCanada ezért, hogy az elnököt megkerülje, a többségében Konzervatív Amerikai Kongresszus előtt szólalt fel. A társaság alelnöke biztosította a képviselőket arról, hogy nem jelent majd gondot a kátrányos, maró hatású hevített olaj szállítása. A környezetvédők aggodalmaira azt felelte, a vállalati érdek is azt kívánja, hogy a vezetéket biztonságosan építsék meg.

A már megépített vonalon előforduló szivárgások azonban nem csendesítik le az aggályokat.

Kummer Lívia

Friss hírek