Kanada nem ad pénzt Észak-Afrikának

Stephen Harper kanadai miniszterelnök eszmei támogatásnál nem nyújt többet Čszak-Afrika demokratikus forradalmat átélt régióinak – derült ki a G8-ak találkozója alkalmával.

Kanada kormányfője távozásra szólította fel Yemen vezetését bitorló Ali Abdullah Saleh elknököt, majd biztosította az összegyűlt politikai vezetőket arról, hogy a Líbiában folyó szabadságharcot országa továbbra is támogatni fogja.  Azonban mikor a csoport tagjai anyagi támogatást akartak küldeni ez észak-afrikaiaknak, hogy a diktatúrából a demokráciába való átalakulást segítsék, Harper miniszterelnök a következő kijelentést tette: “a rendszerváltást átélt Egyiptomot és Tunéziát az Afrikai Fejlesztési Banknak nyújtott anyagi ráfordítással kívánjuk támogatni.”


A nyilatkozat burkoltan azt tartalmazza, hogy Kanada nem különít el pluszpénzt az említette Arab országok demokratikus fejlődésére. Egy néhány hete napvilágot látott riport pedig már előzőleg elítélte a gazdag észak-amerikai országot, amiért az gazdasági fejlődéséhez képest alacsony összeget fordít Afrika megsegítésére.

A G8-ak a világ legfejlettebb országainak kormányzói, ezért beszédeik, illetve ígéreteik fontos következményekkel járnak a világpolitika alakulását illetően.

Kummer Lívia

Friss hírek