Gyermekvállalásra buzdítana az orosz duma

Az orosz parlament családügyi bizottsága javaslatokat készített elő a népességfogyás lassítása érdekében.

Medvegyev elnök már több alkalommal ígéretet tett arra, hogy intézkedéseket hoz az orosz népességfogyás mérséklése és megállítása érdekében. Az elmúlt héten két olyan javaslat is előtérbe került, melyek megvalósulásuk esetén ilyen irányba hathatnak.

Az orosz duma illetékes bizottsága kedden bejelentette, hogy hálózatot hoznának létre az elhagyott csecsemők gondozására. Azok a szülők, akik valamilyen okból nem tudják felnevelni újszülött gyermeküket, névtelenül és minden felelősség nélkül a létrehozandó központokban hagyhatnák őket. Az intézkedéstől azt remélik, hogy növeli majd a születések számát. A program erős párhuzamot mutat a jelenlegi magyar kampány fő mondanivalójával, mely arra buzdítja a várandós anyákat, hogy mindenképpen szüljék meg gyereküket, még ha utána le is mondanak róla.

A másik javaslat sokkal inkább megosztó, hiszen jóval határozottabban törekszik az abortuszok számának csökkentésére. A képviselők, orvosok, szociológusok, közgazdászok és ortodox egyházi vezetők által szerkesztett dokumentum központi javaslata, hogy szüntessék meg a beavatkozás orvosi szolgáltatás-jellegét, és ezáltal hatalmazzák fel az orvosokat az abortusz elvégzésének visszautasítására. Az intézkedés meglehetősen elhamarkodottnak tűnik, hiszen előzetes felmérések szerint az orosz lakosság 75%-a nem támogatja azt, az illegális magzatelhajtás pedig már eddig is sok gondot okozott a hatóságoknak.

Oroszország (Magyarországgal együtt) a népességfogyás által leginkább érintett államok közé tartozik. Putyin 2006-ban a „mai Oroszország legsürgetőbb problémájának” nevezte a lakosság csökkenését.

Szálkai Kinga

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »