Nyilvánosságra hozták a pártdiktatúra határőrségének listáját

A pozsonyi Nemzeti Emlékezet Hivatala (NEI) honlapján megjelentette a pártdiktatúra időszakában működő határőrség 11. dandárjának teljes szerkezetét, beleértve tisztjeinek neveit is. A brigadérosok feladata az volt, hogy megakadályozzák a nyugatra való menekülést, és ennek a célnak a teljesítése közben több emberéletet oltottak ki.

A NEI-ben jelenleg az 1951-1973-as időszak dokumentumainak a feldolgozása folyik. Ennek az egyik eredménye a most közzétett jegyzék, amely azonban egészen 1989-ig követi a 11. dandárjának működését.

Ivan Petranský, a NEI vezetője ma sajtótájékoztatót tartott. Emlékeztetett arra, hogy számos menekülttel végeztek a golyók, a villamos drótkerítések és aknák. Az intézet a brigád mintegy 100 pártkáderének, vezetőjének adatait tette hozzáférhetővé. A határ őrizetének megszervezése az Állambiztonsági Szolgálat (ŠtB) hatáskörébe tartozott.

A sajtótájékoztatón részt vett Ľubomír Morbacher, a kutatás vezetője is. Elmondta, a 11. dandár elsősorban a Pozsony, Malacka, Stompfa és Komárom melletti határátkelőket figyelte.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »