Vasárnap választanak a portugálok

Finiséhez érkezett a június 5-i előrehozott parlamenti választások előtti kampány Portugáliában. A két nagy párt továbbra is fej fej mellett halad, az uniós mentőcsomag első részletei a napokban érkeznek.

Egy héttel az előrehozott parlamenti választások előtt az közvélemény-kutatások szerint továbbra is hibahatáron belüli a különbség a José Sócrates vezette Szocialista Párt (PS) és a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága között. A PSD jelenleg 35,8 százalékon áll, míg a PS a voksok 34,1 százalékára számíthat.

Bár a két legesélyesebb kormányfőjelölt televíziós vitáját követően a PSD előretört, előnye néhány napon belül ismét olvadni kezdett, miután a párt miniszterelnök-jelöltje, Pedro Passos Coelho egy rádióinterjúban az abortusz legalizálásáról szóló törvény esetleges felülvizsgálatát, sőt, akár egy újabb népszavazás megrendezését is meglebegtette. Passos Coelho – aki elmondása szerint a 2007-es népszavazáson maga is igennel szavazott az abortusz legalizálására – kijelentésével hatalmas vihart kavart, és egyes elemzők szerint számos ingadozó szavazót elveszített, miközben újakat nem tudott átcsábítani a kereszténydemokratáktól.

A legnagyobb ellenzéki párttal szemben a Szocialista Párt kampányában nem törekszik újabb és újabb témák felvetésére, hanem elsősorban a PSD hibáit próbálja kihasználni, és ellenfele „kalandor” politikájának társadalmi veszélyeire igyekszik felhívni a figyelmet, amelyektől szlogenje szerint kész „megvédeni Portugáliát”. A PS ennek érdekében arra ösztönzi a választókat, hogy vasárnap mondjanak véleményt az urnáknál a politikai válságot kirobbantó ellenzéki pártokról.

A két nagy párt mellett azonban különös figyelem irányul a kereszténydemokrata CDS-PP-re is, amelynek választási szereplése meghatározó lehet a kormányalakítás szempontjából, tekintettel arra, hogy a jelek szerint sem a PS, sem a PSD nem lesz képes önállóan abszolút többséget szerezni, a kisebb baloldali pártok pedig továbbra sem hajlandóak koalícióra lépni a szocialistákkal. A CDS-PP a felmérések szerint folyamatosan 12-13 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik, a párt elnöke, Paulo Portas azonban „nagy meglepetésre” számít június 5-én.

Mindeközben a Nemzetközi Valutaalapot követően a napokban az Európai Unió is folyósítani kezdi a Portugáliának juttatandó pénzügyi mentőcsomagja első két részletét, összesen 6,5 milliárd eurót. A tíz év múlva visszafizetendő részlet kamata 4,96 százalékos, az öt év múlva visszafizetendőé 5,68 százalék lesz.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »