Szinte biztos Zapatero utódja

Nem várható igazi versengés a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) miniszterelnök- jelölti helyéért, miután a párt vezetése a jelenlegi miniszterelnök- helyettes és belügyminiszter, Alfredo Pérez Rubalcaba mögött sorakozott fel a PSOE Országos Bizottságának szombati ülésén. Rubalcaba korábbi riválisa, Carme Chacón hadügyminiszter már korábban bejelentette, hogy nem kívánja megbontani a párt sorait, így visszalépésével szinte biztosra vált Rubalcaba helye a PSOE országos listájának élén a jövő évi választásokon.

A kormányzó szocialisták azután döntöttek a jelöltállítási kampány és választás mellett, miután José Luis Rodríguez Zapatero április elején bejelentette, nem indul a 2012-es választásokon a PSOE első embereként. A május 22-i tartományi- és helyhatósági választásokig úgy tűnt, a párt első helye Alfredo Pérez Rubalcaba és Carme Chacón között dől el. A választás azonban megrendítette a szocialisták bizalmát egy belső kampánnyal kapcsolatban, miután tartományi és helyhatósági szinten is eddig példátlan mértékben szorultak vissza az ellenzéki Néppárttal (PP) szemben.

Carme Chacón csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be, nem kíván indulni a miniszterelnök- jelölti helyért június végén. A hadügyminiszter asszony döntését azzal indokolta, hogy sem a pártnak, sem a kormánynak nincs szüksége egy belső kampányra a szocialisták számára ilyen nehéz időkben. Vissza kell lépnem, hogy a pártom előrelépjen – indokolta döntését Chacón, aki miniszterelnök-jelölti poszton az első nő és az első katalán származású politikus lehetett volna.

A PSOE Országos Bizottságának szombati madridi gyűlésén hivatalosan megnyitották a jelöltségért folyó kampányt, de nem mutatkozik esély arra, hogy június 26-ig, a választás napjáig, a belügyminiszter kihívókra találna a párton belül. Sőt, akik eddig Chacónt támogatták, azok is Rubalcaba mögé álltak. Így Zapatero első számú helyettese már maga mögött tudhatja a tartományi pártszervezetek vezetőit, az úgynevezett bárókat, de a pártvezetes, a PSOE ifjúsági szervezete és Zaptero miniszterelnök támogatását is. A jelöltté váláshoz vagy az Országos Végrehajtó Bizottság tagajainak többsége, vagy az Oszrágos Bizottság 246 tagjának támogatása, vagy a párttagok tíz százalékának ajánlása szükséges. Rubalcaba az Országos Bizottság támogatásával az eddigi egyetlen jelölt.

Rubalcaba az a politikus aki legközeleb áll a jelenlegi miniszterelnökhöz, a pártban pedig hosszú, 37 éves múlttal rendelkezik. Az idén júliusban 60 éves belügyminisztert Zapatero a PSOE vezetésére legalkalmasabb politikusként méltatta. A szocialisták által leginkább kedvelt, az ellenfelek által leginkább tisztelt, az ETA által leginkább rettegett- vázolta fel Rubalcaba politikai arcképét a miniszterelnök. Alfredo Pérez Rubalcaba beszédében elmondta, célja nem a méltóságteljes vereség, hanem a PSOE újabb győzelme az országos választásokon. Az ellenzéki Néppárt Rubalcabában azonban a szocialisták sikertelen politikájának folytatását látja. Rubalcaba személye minden értelemben a változás ellentétét jelenti- fejtette ki pártja véleményét Javier Arenas a PP főtitkár- helyettese a PSOE politikai gyűlése után.   

Pap Milán

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »