Libanon is beavatkozik a szíriai eseményekbe?

Egyre több hír lát napvilágot arra vonatkozóan, hogy a majd kilenc hete zajló szíriai tüntetések, illetve az ezekre adott egyre keményebb állami válasz jelentette erőszakban egyes libanoni politikai körök is szerepet vállalhatnak.

 Libanon is bekapcsolódik?

Sajtóhírek szerint a libanoni al-Mustaqbal Mozgalomhoz kötődő szalafista fegyveres csoportok az ország északi részén eddig főként üzemanyag- és olajcsempészetből álló tevékenységüket „kibővítették” a szomszédos Szíriában zajló események kapcsán egyre keresettebbé váló fegyveres tevékenységgel is, és tevékeny részt vállalnak az ott zajló események alakításában, elsősorban a határmenti területeken.

Az északi részen élő szalafisták az információk szerint összekötő kapocsként funkcionálhatnak a Szíria szomszédos területein tevékenykedő más szunnita csoportokkal. Az al-Mustaqbal Mozgalom amerikai – és általában nyugati – támogatása pedig főként szervezési segítségben nyilvánulhat meg a vidéki területeken is egyre inkább terjedő Bashar al-Asszad elnök távozását követelő tüntetéseket illetően. A szír összecsapásokba már többször is közvetlenül bekapcsolódtak „egyes libanoni csoportok”, amikor a libanoni-szír határon fegyveres összetűzésbe keveredtek a szír hadsereg járöröző alakulataival. Éppen ezért a libanoni és a szír haderő is megerősítette határmenti tevékenységét, megelőzve ezzel a „súlyosabb incidensek” kialakulását – fogalmazott a szír állami hírügynökség egyik utolsó közleményében.

Határmenti feszültség

A libanoni hadsereg pedig azért erősítette meg a határon járőrszolgálatot teljesítő egységeit, mert a területen élő lakosság komolyan tartott attól, hogy a szír hadsereg alakulatatai esetleg átléphetik a határt, menekülő tüntetőket üldözve. „A Nahr-al Kabir környéki erőinket megerősítettük, mert a szíriai események hatására komoly menekülthullám indult meg országunk felé…az utóbbi napokban több helyről is szórványos fegyverhasználatról érkeztek jelentések, ezek azonban egyik esetben sem a mi és a szír katonák közötti összecsapások voltak. Valószínűleg a szír csapatok kerültek összetűzésbe az országukból menekülni próbálókkal. A két hadsereg alakulatai között továbbra sem történt fegyverhasználat.” – szögezte le az An-Nahar napilap által idézett hivatalos közlemény.

A líbiai állami reakciókhoz hasonlóan al-Asszad elnök is folyamatosan a nemzetközi terrorizmus jelentette veszélyről beszél az országban uralkodó állapotokat illetően. A legutóbbi ilyen megnyilatkozás szerint az al-Káidához is kötődő Fatah-al Iszlám nevű szervezet tagjai állnak a megszaporodó határmenti incidensek mögött, akik „nyíltan fegyveres összecsapásokat provokálnak a két ország között, rejtekhelyet biztosítanak a Libanonba átmenekült terroristáknak, valamint kiterjedt terrorista kapcsolataiknak köszönhetően fegyverekkel és mobilkommunikációs eszközökkel látják el az országban jelen lévő fegyveres bandákat” – fogalmaz a szír kormány.

A két szomszédos állam között mindenesetre meglehetősen feszült a viszony, bár egyelőre mindkét vezetés igyekszik elejét venni a határmenti helyzet eszkalálódásának. A libanoni belpolitikai helyzet sajátos széttagoltságának megfelelően mindenki máshogy közelít a szír eseményekhez, bár ezidáig egyik párt vagy csoport sem állt ki teljes határozottsággal al-Asszad elnök vagy a tüntetők mellett. A szír vezetés pedig túlságosan „elfoglalt” a belső helyzet megoldásával ahhoz, hogy érdemben foglalkozni tudjon az egyébként igen fontos szomszéddal fenntartott törékeny kapcsolatokkal.

Lesták Tamás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »