Melegjogi aktivistákat tartóztattak le Moszkvában

18 melegjogi aktivistát és 16 ellentüntetőt tartóztattak le pénteken az orosz fővárosban a moszkvai rendőrség szóvivőjének nyilatkozata szerint.

A szexuális kisebbségek érdekeinek képviselői a moszkvai Meleg Büszkeség Napja rendezvény betiltása miatt vonultak utcára, annak ellenére, hogy a rendőrség előzetesen bejelentette, határozottan fel fog lépni az illegális tüntetés résztvevői ellen. Nyikolaj Alekszejev, az orosz LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) mozgalom legismertebb vezetője, a korábbi öt év tapasztalatainak megfelelően, a tilalom ellenére is utcára szólította a mozgalom szimpatizánsait.

Egy olyan nagyon alapvető jogtól akarnak minket megfosztani, ami egy demokratikus országban egyértelműen garantált” – nyilatkozta Alekszejev a CNN-nek. A tüntetők egy petíciót szerettek volna átadni a polgármesternek, melyben arra kérték, a jövőben engedélyezze az ilyen jellegű felvonulásokat.

A Kreml környékén gyülekező melegjogi aktivistákat azonban szélsőjobboldali és ortodox vallási csoportok tagjai támadták meg. Az ellentüntetők tojással dobálták a felvonulókat, miközben a „Moszkva nem Szodoma” szavakat kántálták, majd verekedés tört ki, ami a rendőrség beavatkozásával végződött. A letartóztatottak között több, nyugat-európai országból érkezett aktivista is van, köztük két parlamenti képviselő.

Szálkai Kinga

Friss hírek