Kijev szerint nem politikai probléma a magyar kettős állampolgárság

Az ukrán külügyminisztérium nem tekinti politikai problémának, hogy Magyarország állampolgárságot ad a Kárpátalján élő magyaroknak, szerinte a felelősség a második állampolgárság felvételéért az ukrán állampolgárokat terheli – írta pénteki számában a Kommerszant-Ukraina című ukrán napilap.

A cikk szerint a magyar kettős állampolgársággal kapcsolatos probléma akkor éleződött ki, amikor a hónap elején kiderült, hogy az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU munkatársai Kárpátalján „elbeszélgetnek a magyar állampolgárságért folyamodó ukrán állampolgárokkal”. A lap utal a magyar külügy reagálására, majd idézi Jaroszlava Hartyányit, az Ukránok Európai Kongresszusának elnökét (ő a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke – a tud.), aki képtelenségnek nevezte, hogy miközben az ukrán parlament képviselőinek fele hármas, Krím lakosságának fele pedig kettős állampolgársággal rendelkezik, az SZBU a leggyengébb láncszemet képező magyarokat találja meg és hurcolja őket kihallgatásra.

Erre vonatkozóan egy, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatnál lévő forrás az újságnak elmondta, hogy az SZBU nem gyakorolt nyomást a magyar állampolgárságot felvett kárpátaljai magyarokra, mindössze „bűnmegelőző beszélgetést” folytatott velük, majd ezt követően az ukrán külügyminisztériumhoz fordult, hogy az megfelelő módon járjon el a magyar diplomáciai képviseletnél.   A lap ezzel kapcsolatos érdeklődésére Oleg Volosin, az ukrán külügyminisztérium tájékoztatáspolitikai ügyosztályának igazgatója csütörtökön közölte: „Semmilyen politikai veszélyt nem látunk Magyarország Ukrajna-politikájában. A magyarok arról biztosítanak bennünket, hogy az ukránok jelentéktelen része kap magyar állampolgárságot.” Hozzátette: „A lényeg az, hogy az állampolgársággal kapcsolatos magyar döntés nem a kárpátaljai magyarokra irányul, hanem azokra, akik 1956-ban hagyták el az országot, és a szocialista Magyarországon megfosztották őket állampolgárságuktól. Számukra ez egyszerűen a történelmi igazság helyreállításának a pillanata.”    Volosin azt is elmondta, hogy az adott esetben a második állampolgárság felvételéért a felelősség az ukrán állampolgárokat terheli. Mint kifejtette, a törvényeket nem az állampolgárságot adó konzulátus sérti meg, hanem azok az állampolgárok, akik felveszik a magyar állampolgárságot, de nem mondanak le az ukránról. Szerinte ugyanis a magyar törvények vagy azok végrehajtási utasításai nem szólítanak fel arra, hogy mindkét állampolgárságot meg kell tartani, és – mint fogalmazott – nincsenek kifüggesztve agitációs plakátok olyan felhívással, amely szerint csak az lehet igaz magyar, aki felveszi a magyar állampolgárságot.    Az SZBU-ban az újságnak elmondták, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat ellenőrzése alatt tartja a kettős állampolgárság kérdését, mivel az a jövőben Ukrajna területi integritásával kapcsolatos problémává alakulhat – írja az MTI.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »