Az uborkák gyilkolhattak

Spanyolországból importált uborkák lehettek az okai annak a németországi E.coli baktérium-fertőzésnek, amely négy ember halálát okozta és további mintegy kétszáz főt betegített meg – mondták európai egészségügyi tisztviselők csütörtökön, május 26-án.

Astockholmi központú Európai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), amely az Európai Unióban előforduló betegségeket ellenőrzi, azt állítja, hogy az E.coli baktérium által okozott súlyos komplikáció, a hemolitikus-urémiás szindróma összesen 214 esetben fordult elő az utóbbi időben. Ezeknek nagy többsége Németországban jelentkezett, de Svédországban is fordultak elő megbetegedések részben olyanok körében, akik nemrégiben Németországban jártak, valamint rögzítettek eseteket Nagy-Britanniában, Dániában és Hollandiában is.

A brit Egészségvédelmi Ügynökség elmondása szerint a német hatóságok a fertőzés eredeteként az élelmiszereket jelölték meg, az előzetes vizsgálatok szerint nyers paradicsomok, uborkák és saláták okozták a bajt, ezt az ECDC jelentése is megerősítette, hozzátéve, hogy elképzelhető, hogy a fertőzés forrása még mindig forgalomban van, ezért német egészségügyi tisztviselők figyelmeztették a lakosságot, hogy kerüljék az uborkák, paradicsomok és saláták fogyasztását, ezeket a zöldségeket pedig a boltokpolcairól is eltávolították.

A hamburgi higiéniás intézet vizsgálata szerint négyből három fertőzött uborka Spanyolországból érkezett, míg a többi uborka eredetét egyelőre nem sikerült felderíteni. Azt, hogy a megbetegedéseket valószínűleg az uborkák okozták már a hamburgi egészségügyi miniszter is megerősítette, az Európai Bizottság egyik szervezete szerint pedig feltehetően két andalúziai cégnek lehet köze az ügyhöz.

A spanyol egészségügyi miniszter azt mondta, minden olyan terméket, aminek köze lehetett a fertőzött szállítmányhoz, már eltávolítottak, de mivel a betegséget okozó uborkák Spanyolországból származtak, a vizsgálatoknak ki kell derítenie, hogy a termelés mely szakaszában fertőződtek meg a zöldségek. Spanyolországban azonban senkit nem érintett az ügy, ott ugyanis egyáltalán nem történtek megbetegedések.

A német hatóságok szerint már négyen bele is haltak a fertőzésbe, az ECDC adatai szerint azonban csupán két emberről van szó, mindketten nők, az egyikük a nyolcvanas, a másikuk a húszas éveiben járt.

A hemolitikus-urámiás szindróma a vért és a veséket támadja meg, súlyos esetben pedig a központi idegrendszert is, a gyógyuláshoz kórhái kezelés szükséges.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek