Fukushima: újabb adatok a földrengés erősségéről

A Tepco újabb adatokat közölt a 2011. március 11-i földrengés erősségéről. Ezek szerint a Fukushima Daiichi kettes blokkjának alagsorában a kelet-nyugati talajgyorsulás elérte az 550 cm/s2 = 550 gal értéket. Az atomerőmű tervezési értékei 415-512 gal, blokktól és iránytól függően. A tervezési érték azt jelenti, hogy ekkora talajgyorsulásig a biztonsági berendezéseket és az építményeket nem érheti jelentősebb károsodás.

Az adatok szerint a mért talajgyorsulás a kettes, hármas és ötös blokknál haladta meg a tervezési értékeket, a mérések szerint 130-150 másodpercig tartott a legnagyobb intenzitású szakasz. Az atomerőmű hat blokkjánál a vészleállás 135 gal vízszintes és 100 gal függőleges értéknél aktiválódik.

A Fukushima I-től mintegy 10 km-re délre lévő Fukushima II (Daini) atomerőműnél a rengés erőssége kisebb volt, a maximum vertikálisan 305 gal volt az egyes blokknál. A két atomerőműre vonatkozó értékek összesen 96 szeizmikus detektor adataiból származnak. A földrengés erősségét összefoglaló jelentést a Tepco elküldte a nukleáris hatóságnak, és elérhető a cég weboldalán.

NucNET

Friss hírek