Dől az euró-dominó

Nem csitul az eurózónát sújtó adósságkrízis, a hétvégén a görögök és az olaszok voltak a fókuszban, miután mindkét dél-európai állam adósságával kapcsolatban negatív előjelű kilátást fogalmaztak meg a nemzetközi hitelminősítők. Közben zajlik a portugál mentőcsomag végső formába öntése, amire a saját vezetői válsága ellenére a Nemzetközi Valutaalap is áldását adta. Az e heti menü a témában a kormányválság, ami néhány országban a politikai kockázatokat emeli olyan szintre, hogy a nemzetközi befektetőknek a figyelmébe kell ajánlani.

Legalábbis a hitelminősítői oldalon ezt gondolják, ezért helyezte negatív kilátás alá a belga hosszútávra szóló szuverén adósságot a Fitch Ratings tegnap este. Az ország pénzügyeit egyelőre nem fenyegeti veszély a Fitch szerint, ugyanakkor aggodalomra az alkotmányos válság ad okot, ami megnehezíti a költségvetési konszolidációt. A belga adósságosztályzat ugyanakkor elsőrendű „AA plusz” besorolás alatt maradt. Kormányválság fenyegetheti Spanyolországot is, miután a hétvégi helyhatósági választásokon egyértelmű vereséget szenvedett a kormányzó spanyol szocialista párt.

Valószínűleg a heti menüben lesz még pár ínyencség; látszik, hogy a hitelminősítők aktivizálni kezdték magukat, és kérdéses, hogy a nagyobb országokat, akár Franciaországot, vagy Németországot mikor találják meg valamilyen hiányossággal. Nem ad okot a bizakodásra az sem, hogy áprilisban az előzetes BMI adatok szerint lassulni kezdetett az eurózóna gazdasága, ami fékezheti a államháztartási stabilizációs menetrendet.

Equilor

Friss hírek