Ellenzéki többség a román szenátusban?

Már nem csak ellenzéki politikusok, hanem kormánypárti honatyák szerint is több társuk átpártol a közeljövőben a jelenlegi ellenzék soraiba. A román politikában egyáltalán nem szokatlan a politikusok pártok közötti vándorlása, ezúttal azonban ennek eredményeképpen elveszítheti többségét a szenátusban a kormány.

Sajtóinformációk szerint Serban Rădulescu kolozsvári demokrata-liberális szenátor már mindenben megegyezett az ellenzéki Konzervatív Párttal (PC), az „árulásért” cserében Dan Voiculescu médiamágnás pártja őt indítja majd a Kolozs megyei tanácselnöki tisztségre az egy év múlva sorra kerülő helyhatósági választásokon. Az érintett egyelőre nem erősítette meg az információt, az „egyelőre nem szeretném kommentálni” megfogalmazás azonban meglehetősen sokat sejtető.

Rădulescu személye azért különösen fontos, mivel a kormánypártoknak jelenleg 69 honatyájuk van a 137 tagú román felsőházban, azaz a kolozsvári szenátor távozásával már elvesztenék szűk többségüket. Mivel azonban egy szociáldemokrata szenátor, Cătălin Voicu már több mint egy éve vizsgálati fogságban van, a kormány-ellenzék arány 68-68-ra módosulna.

A dezertáló képviselők közül nevek egyelőre nem kerültek nyilvánnoságra, ám a bukaresti sajtó által megszólaltatott politikusok gyakorlatilag kész tényként kezelik a kormánytöbbség megfogyatkozását az alsóházban is.

A rendkívül népszerűtlen kormánypártot elhagyó képviselők és szenátorok már a jövő évi helyhatósági, majd parlamenti választásokra készülnek döntésükkel, kész tényként kezelve az ellenzéki pártszövetség elsöprő győzelmét. Egyesek nyilvánvalóan későbbi pozíciók reményében, mások – Iulian Urban kormánypárti szenátor megfogalmazása szerint – „sok pénzért” váltanának pártot. Egy biztos: a politikai alakulatok által képviselt eltérő ideológiai irányzatok egyetlen román politikust sem fognak megakadályozni a pártváltásban.

Illyés Gergő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »