Ünnepeket törölhetnek el Portugáliában

A portugál ellenzék vezére kormányra kerülése esetén csökkentené a munkaszüneti napok számát. A vállalkozók támogatják az elképzelést.

Két héttel a portugáliai előrehozott parlamenti választások előtt újabb javaslattal állt elő a legnagyobb ellenzéki párt kormányfőjelöltje, Pedro Passos Coelho: a politikus szerint az ország termelékenységének növelése érdekében csökkenteni kellene a munkaszüneti napok számát Portugáliában.

A Lusa hírügynökségnek adott interjújában Passos Coelho kifejtette, egyetért Angela Merkel német kancellár azon véleményével, hogy az ibériai országban túl sok a szünnap, és ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülése esetén mindenképpen változtatásokat fog indítványozni e téren. A jobboldali miniszterelnök-jelölt konkrétumokat nem árult el, ugyanakkor előrebocsátotta, hogy „racionalizálni” kell a naptárat, és e célból egyes kevésbé jelentős ünnepnapokat meg kellene szüntetni, másokat pedig abban az esetben, ha a hét közepére esnek, érdemes lenne péntekre vagy hétfőre áthelyezni.

A munkaszüneti napok számának kérdése nem most kerül először napirendre Portugáliában. Egy évvel ezelőtt a szocialista frakció néhány tagja szorgalmazta bizonyos ünnepnapok eltörlését, illetve áthelyezését a termelékenység növelése érdekében, ezt azonban végül a baloldali pártok – a Szocialista Párttal az élen – elvetették.

Pedro Passos Coelho mostani felvetésére reagálva a Kommunista Párt felháborodásának adott hangot, míg az Iparkamara elnöke a tervet „józan elképzelésnek” nevezte, és emlékeztetett arra, hogy az ágazat már korábban is javasolta az európai átlagot meghaladó számú, 14 munkaszüneti nap némelyikének eltörlését.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek