Kevés a nő a megújult kanadai kormányban

Május 2-án a Konzervatív Párt került Kanada élére az előrehozott választásokat követően. Stephen Harper miniszterelnök szerdán jelentette be új kormánya tagjait, akik igen különbözőek származásukat, politikai tapasztalatukat és régiós megoszlásukat illetően.

Az ország vezetője egy, a hokiból vett metaforával jellemezte új kabinetje minisztereit. Harper miniszterelnök önmagát egy edzőhöz hasonlította, aki próbálja a tapasztalt veteránok és az ifjú tehetségek megfelelő elegyét egy hatékony csapatban egyesíteni. A tagok között valóban többen szolgáltak már előző kormányokban – például az előrehozott választásokat költségtervezetével kiprovokáló Jim Flaherty pénzügyminiszter – és szép számmal vannak azok is, akik csak nemrég tűntek fel a politika berkeiben.

Jack Layton, az ellenzék vezetője azonban bírálta a Konzervatívok döntéseit. A politikus elsősorban azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök egy főként férfiakból álló végrehajtó hatalmat hozott létre, pedig a Képviselőházban megnövekedett a nők aránya. Layton szóvá tette azt is, hogy a korábbi Konzervatív botrányokban érintett miniszterek megtarthatták vagy visszakaphatták korábbi állásaikat.

Kummer Lívia

Friss hírek