Újabb szlovák városban kerítik el fallal a romákat

Ruttka (Vrútky) városában is fallal választhatják el a romatelepeket a velük szomszédos panellakásoktól, hogy megelőzzék a konfliktusokat a romák és a házak lakói között. Egy óvodát is elkerítenek.”Új betonkerítést építünk az óvoda és a roma közösség között, egy másikat pedig a panellakások mellett, hogy csökkentsük a zajt, ezzel pedig kevesebb kellemetlenség érje az ott élőket” – jelentette ki Milan Mazúr, a település polgármestere. Véleménye szerint nem tudatos elkülönítésről van szó, az állampolgárok biztonságuktól való félelmükben maguk kérték a lépést.

Az érintett utcában a Pravda információi szerint azután nőtt meg a romák száma, hogy a vasútállomás mellett több munkáslakást leromboltak – most mintegy kétszázan élhetnek nyolc épületben. „Ez egy problémás hely, ahol a romák az ország más részeiről, főként keletről is csoportosulnak” – jegyezte meg Mazúr. A környéken egy óvoda mellett egy nyugdíjasotthon és több panellakás is található. A helybeli nyugdíjasok részéről sok panasz érkezett a romákra, véleményük szerint gyalázzák őket, összepiszkítják az ablakok alatti területet és leköpködik őket.

Hasonló kerítésekkel különítették el a romatelepeket több más településen is a múltban, a romák érdekvédelmi szervezetei ezt tudatos szegregációnak tartják. A szlovák kormányzat évek óta nem tud megbirkózni a nehéz körülmények között élő romák problémáival, s a helyzet egyre súlyosabb. Becslések szerint legalább 400 ezer roma él Szlovákiában, de többségük a népszámláláskor nem vállalja nemzetiségét.

Bumm.sk

Friss hírek