Európai szintű támogatás a magyar szakszervezetek tiltakozó akcióinak

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Athénban zajló 12. kongresszusa a csütörtöki záróülésén szolidaritását fejezte ki a magyar munkavállalókkal, szakszervezetekkel a szociális párbeszéd hiánya miatt, és érdemi egyeztetésekre szólította fel a magyar kormányt. Nem ez a nyugati szakszervezetek első szolidaritási akciója azután, hogy a német tűzoltók egyenruhát és támogatást ígértek az egyenruha viselésétől eltiltott demonstráló tűzoltóinknak.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség az európai szociális párbeszéd egyik kiemelt, reprezentatív szereplője. A Lisszaboni Szerződés elfogadása óta – sok nyugat-európai ország gyakorlatához hasonlóan – az ETUC az európai munkaadók hasonló reprezentatív szereplőivel munkajogi kérdésekben a jogalkotásnak is fontos szereplője lett. Az EU, például Dániához vagy Németországhoz hasonlóan nem alkothat olyan munkajogi rendelkezést, ami ellentétes volna a munkaadók és munkavállalók közötti hivatalos megállapodással.

A szociális párbeszédnek ez a fajta felértékelődése váltotta ki az európai szakszervezetek szolidaritását a magyar helyzettel szemben, ahol ellentétes folyamatok zajlanak: az Országos Érdekegyeztető Tanács ülései egyre ritkábbak, és azokon is a kormányoldal álláspontja a meghatározó.

Bernadette Segol, az ETUC újonnan megválasztott főtitkára, a kongresszus záróbeszédében aggodalmát fejezte ki a magyar kormány szakszervezetek – és munkavállaló-ellenes politikája miatt. „Az Európai Szakszervezeti Szövetség 12. kongresszusa támogatja magyar tagszervezeteinek azt a követelését, hogy a magyar kormány állítsa helyre a szociális párbeszéd intézményét. Az elmúlt fél évben a magyar kormány nem tárgyal a szakszervezetekkel. Mindez a magyar EU elnökség idején történik, ellentétben az európai uniós alapszerződésekben és a magyar törvényekben foglalt kötelezettségvállalásokkal, miközben a kormány munkavállaló-ellenes döntéseket és intézkedéseket hoz. Az Európai Szakszervezeti Szövetség kongresszusa, 36 ország 60 millió dolgozójának képviseletében érdemi szociális párbeszédre szólít fel Magyarországon.”A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) beszámolója szerint a kongresszus több mint 500 küldötte vastapssal fejezte ki szolidaritását a magyar dolgozókkal és szakszervezetekkel.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek