Az Adatvédelmi Hivatal is vizsgálódik a népszámlálás körül

Az Adatvédelmi Hivatal is vizsgálódni kezdett a népszámlálást illetően – a szervezethez több beadványt is eljuttattak a népszámlálás körülményeivel kapcsolatban, meglehet, személyekhez kapcsolhatóak a kitöltött kérdőívek. A népszámlálással kapcsolatos aggályok először a közösségi portálokon kerültek nyilvánosságra – az aggódók túlságosan személyesnek tartják a kérdéseket, valamint az adatlapok kódjait is megfejthetőnek ítélik meg, mivel azokat egyénileg rendelik hozzá az érintettekhez.

További probléma fakadhat abból, hogy egy, a törvényben keletkező joghézag miatt más szervezetek, elsősorban a titkosszolgálat és a rendőrség is hozzáférhetnek a kitöltött kérdőívekhez: ugyanis amennyiben azok kérvényezik az adatok kiadását, a Statisztikai Hivatal is köteles eleget tenni a kérésnek.

A Hivatal állítja, azért adott ki személyre szabott kódokat, hogy statisztikusai megállapíthassák, ki vett részt a szavazáson. A hivatalos álláspont szerint nem kell tartani attól, hogy az adatok illetéktelen kezekbe kerülhetnek, sőt, az „álhírek” terjesztőit jogi következményekkel is megfenyegették a Statisztikai Hivatal weboldalán található állásfoglalásban – írja a Bumm.sk.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek