Milliárdos katasztrófakárokat hoztak az év első hónapjai

Egyedül az év első felében az Egyesült Államokat öt jelentősebb természeti katasztrófa sújtotta, az okozott kár mindegyik esetében milliárdos nagyságrendű. A kormány és a biztosítási ügynökségek becslése szerint, 2011 éveleje a természeti csapásokhoz köthető kiadások szempontjából több évtizedes rekorder. A károk roppant mértéke jobbára a viharok, tűzvészek és áradások hevességével, illetve katasztrófa sújtotta területek nagy népsűrűségével magyarázható – írja az USA Today internetes oldala.

A biztosítási díjak emelkedése és az adókból elkülönített kármentő- és segélyalapok gyors apadása miatt a katasztrófák az egész nemzetre hatással vannak. A világ egyik vezető kockázatkezelő és biztosítási társasága, az AON friss elemzése szerint az amerikai katasztrófakárok egyedül áprilisban a három milliárd dollárt is meghaladják. Az AON sokéves meteorológiai statisztikái alapján az ország katasztrófakiadásai – egyedül a tornádók és a nyári viharok miatt – az évvégére a 10 milliárd dollárt is elérhetik.

Az AON kimutatásának egyelőre sem a január végén a Közép-nyugatra lesújtó hóviharok, sem a Mississippi folyó éppen zajló áradása nem képezi a részét. Louisiana államban a hétvégén egész kisvárosokat és farmokat kellett elárasztania a hadsereg mérnökeinek, nehogy a medréből kilépett folyam az olyan nagyobb városokat is elpusztítsa, mint amilyen New Orleans, vagy Baton Rouge. A már most történelmi méreteket öltött áradás az elkövetkezendő hetekben csak tovább fog súlyosodni, további terheket róva az amerikai adófizetőkre.

Tatai Gábor

Friss hírek