Az elűzött miniszterelnök húga az ellenzék új vezetője

Thaiföld legnagyobb ellenzéki pártja az ország korábban elűzött miniszterelnökének húgát tette meg listavezetőjének a június 3-ai választásokra. Amennyiben a Pheu Tahi párt nyer, Jingluck Sinavatra lenne az ország első női vezetője. A 43 éves üzletasszony semmilyen politikai tapasztalattal és előélettel nem rendelkezik, nevét azonban mindenki ismeri. A kérdés az, hogy vajon ez elegendő-e ahhoz, hogy meggyőzze a thai szavazókat győzzön meg. Jingluckot ellenszavat nélkül választották meg a párt elsőszámú jelöltjének.

Apját, Thakszin Sinavatrát 2006-ban katonai puccsal távolították el a hatalomból, és jelenleg Dubaiban él, mivel hazájában börtönbüntetés várna rá. Ennek ellenére Thakszin még mindig jelentős befolyással rendelkezik a Pheu Thai párton belül. A volt miniszterelnök támogatói szemében a hátrányos helyzetűek bajnoka, akit a hadsereg támogatását élvező elit alkotmányellenesen távolított el. Ezzel szemben kritikusai úgy tartják, csupán egy korrupt, tekintélyelvű vezető, aki manipulálta a hiszékeny szavazókat.

Ez lesz a második választás a 2006-os vértelen katonai puccs óta. Sinavatra szövetségesei nyerték meg a puccs után megrendezett választásokat 2007-ben, de az Alkotmánybíróság feloszlatta a kormánypártot és számos törvényhozóját eltiltotta a politikától. A jelenleg kormámyzó Abhiszit Veddzsadzsiva koalíciója 2008-ban került hatalomra parlamenti szavazással. Veddzsadzsiva megbuktatására az ellenzék tavaly tavasszal véres összecsapásokba torkolló tüntetéssorozatot szervezett.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek