Elfogadták a pénzügyi mentőcsomagot

Az uniós pénzügyminiszterek hétfőn megállapodtak a Portugáliának nyújtandó pénzügyi támogatásról. Lisszabon a három évre szóló program keretében 78 milliárd euró hitelhez juthat az EU-tól és a Nemzetközi Valutalaptól.

Egyhangú támogatásukról biztosították hétfőn az eurózóna és az EU pénzügyminiszterei a Portugáliának nyújtandó pénzügyi támogatást, egyetértve azzal, hogy a mentőcsomag egyúttal az euróövezet és az EU egészének stabilitásának megőrzését is szolgálja.

Az alapvetően likviditási nehézségekkel küzdő országnak a következő három évben 78 milliárd eurót folyósítanak annak a programnak a keretében, amelyet a közelmúltban tárgyalt ki a lisszaboni kormánnyal az EU, az IMF és az Európai Központi Bank alkotta trojka.

A 78 milliárdos mentőcsomagon kétharmad-egyharmad arányban osztozik az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap, az uniós részből egyenlő arányban majd ki részét az EU-s költségvetés által nyújtott garancián nyugvó európai pénzügyi stabilitási mechanizmus (EFSM) és az eurózóna tagállamai által létrehozott európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF).

A program három részből áll: egy ambiciózus fiskális kiigazításból, amely 2013-ra irányozza elő a túlzott mértékű államháztartási hiány megszűntetését; a növekedést és a versenyképességet erősítő reformokból a munkaerőpiacon, az igazságszolgáltatásban, a hálózati iparágakban, az ingatlan és a szolgáltatási szektorban, a belső és a külső makrogazdasági egyensúlytalanságok kiküszöbölésére; továbbá a bankok tőkéjének megerősítése révén a pénzügyi szektor megszilárdítását célzó intézkedésekből.

A fiskális kiigazítás része az egészségügyi rendszer és az államigazgatás reformja és egy ambiciózus (5 milliárd euróra becsült) privatizációs program végrehajtása.

Portugália a tervek szerint június első felében juthat hozzá a kölcsön első részletéhez, még mielőtt eljön a következő hiteltörlesztés ideje.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »