Utolsó útjára indult az Endeavour

A sikeres kilövés után az Endeavour szerdán fogja elérni a nemzetközi űrállomást. Három évtized után ez volt az utolsó előtti alkalom, hogy a NASA űrsiklót indított az útjára, az Atlantis júliusi startját követően évekig nem fogja elhagyni űrhajó az amerikai földet.

Helyi idő szerint hétfőn reggel 9 órakor a floridai Cape Canaveral bázisról kezdte meg utolsó útját az Endeavour amerikai űrsikló. A NASA három évtizedes technológiai korszaka – melyet az Endeavourhoz hasonló űreszközök fémjeleznek – rövidesen véget ér, az utolsó űrsikló – az Atlantis – júliusban kerül fellövésre. A csaknem 187 millió kilométert és 283 űrben töltött napot maga mögött tudó Endeavour a huszonötödik útján öt amerikai és egy olasz űrhajóst visz a nemzetközi űrállomásra, melyet előreláthatólag szerdán fog elérni.

A sikló parancsnoka Mark Kelly, a négy hónapja merénylet áldozatául esett arizonai képviselőnő, Gabrielle Giffords férje. A lábadozó képviselőnő – a kilövést szemlélő ötszázezres tömegtől távol – az űrhajósok hozzátartozóinak fenntartott privát szekcióból intett búcsút a harmadik űrútjára induló Kelly-nek. A merénylet után Kelly több hetet is kihagyott a szigorú tréningből, részvétele csak azóta biztos, hogy párját a tucsoni kórházból Houstonba helyezték át rehabilitációra, ahol a felkészítés közben is naponta meglátogathatta.

„Nagy nemzetünknek egyenesen a DNS-ébe van kódolva, hogy a csillagok felé törekedjen, és hogy felfedezzen. Soha nem szabad megállnunk” – idézi a Washington Post az Endeavour parancsnokát, Mark Kelly-t röviddel a felszállás előtt a Kennedy Űrközpontból.

A kilövést országszerte hatalmas lelkesedés kísérte, az Endeavourt a becslések szerint még a februárban utolsó útjára induló Discovery-nél is többen akarták látni. A 25 évvel ezelőtt, a kilövés közben megsemmisült Challenger helyett épült űrsikló 1993-as legénysége javította először a Hubble-teleszkópot, 1998-ban pedig a nemzetközi űrállomás első amerikai moduljait szállította. Jelenleg egy kétmilliárd dolláros mágnesen berendezést visz, amely az antianyagot és a titokzatos sötét energia nyomait fogja kutatni az univerzumban.

Az Endeavour a visszatérése után a Los Angeles-i California Science Centerben lesz kiállítva. Az Atlantis júliusi kilövése után legalább három évig – a szkeptikusok szerint akár egy egész évtizedig – egyetlen személyszállításra alkalmas űreszköz sem fog felszállni amerikai földről – írja a Washington Post.

Tatai Gábor

Friss hírek