Korondi fazekasmester az UNESCO listáján

A múlt hét kulturális eseményeit végignézve nyugodt szívvel mondhatjuk: van mire büszkének lennünk. Az UNESCO Szellemi Örökség listáját immár egy erdélyi fazekasművész is gazdagítja, több mint száz erdélyi egyetmista TDK-ja továbbjutott a magyarországi forulóba, a Kárpát-medence amatőr filmesei szakmai találkozót tartottak Zalaegerszegen, s hamarosan elkészül Partium legendáriuma is. Merüljön el a Kárpát-medence kulturális eseményeiben!

Díj, megemlékezés

Páll Ágoston korondi fazekasmestert az UNESCO Szellemi Örökség Díjával tüntette ki. Az ünnepélyes átadásra a művész szülőfalujában, Korondon kerül sor május 21-én. A kitüntetést olyannyira magáénak érzi az erdélyi magyar közösség, hogy az ünnepségre külön autóbusz indul Csíkszeredából, s ahogy az Erdély.ma írja, „az útszakaszon, teljes kapacitásáig, minden olyan személyt felvesz, aki idejében jelentkezett.” A Kárpát-medence rovat is gratulál a művésznek! (Páll Sándorról bővebb információt itt tudhat meg.)

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága és Diószeg önkormányzatának szervezésében idén hatodik alkalommal adták át a Talamon–díjat, amely a fiatalon elhunyt írónak, Talamon Alfonznak állít emléket. A kitüntetést Szalay Zoltán nyerte el A kormányzó könyvtára c. kötetével. A díjátadón többek között a tavalyi Talaman-díjas Huncik Péter költeményei is felhangzottak.

„Megbékélés napja” címmel zajlott a 32. Szepsi Csombor Márton Napok programsorozat hagyományos ünnepsége. A városi megemlékezésen jelen voltak a város, a helyi civil szervezetek és az egyházak vezetői. A kulturális programot követően a szepsi tájház udvarán folytatódott az ünneplés különféle gasztronómiai és zenés programokkal, de a legkisebbek sem unatkoztak, hiszen játszóház és kézműves foglalkozások várták őket – tudtuk meg a Felvidék.ma-tól.

Fiatalok

Május 12-én tartották meg az óbecsei Városi Színházban a XI. Vajdasági Suliszínház Fesztivál döntőjét. Idén első ízben anyanyelv-ápolási csoport gyermekszínjátszói vitték el a pálmát: a magyarittabéi csoport a Farkas és Piroska című előadásukkal hatalmas sikert arattak. További díjakat osztottak ki a legjobb rendezés és koreográfia, a legjobb jelmez, szép magyar beszéd és témaválasztás kategóriákban – tudósított a Vajdaság.ma.

Az elmúlt héten zajlott a XIV. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia. „Erdély legnagyobb tudományos magyar diákszemléjén 27 szekcióban több mint száz szakember zsűrizett, akik nyolcan dolgozatot a két év múlva Magyarországon megrendezésre kerülő 31. Országos Diákköri Konferenciára javasoltak”, írta az Erdély.ma. A konferencia fővédnöke dr. Pálinkás József, az MTA elnöke volt, de tiszteletét tette Kolozsváron dr. Andrei Marga, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektora, valamint dr. Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora is.

Művészeti rendezvények

A Kárpát-medencei amatőr filmesek zalaegerszegi fesztiválján, a Göcsej Filmszemlén több mint 60 pályamű vett részt. A május 6-7-i programon a vetítések mellett szakmai programok, városnézés és koncertek várták az amatőr filmeseket. A díjazottak között szép számmal találunk határon túli pályázatokat is, többek között a szepsi Bódva-völgyi Stúdiót és a Rácz-Maronka Etelka – Hübsch Éva délvidéki alkotópárost.

Az elmúlt héten tartották a beregvidéki amatőr- és hivatásos művészeti kollektívák hagyományos tavaszi seregszemléjét, amely a Kárpátinfo tudósítása szerint beszámoló hangversenyből kiváló gálaműsorrá nőtte ki magát. A közönség népszerű operett részleteket, népdalokat és néptánc produkciókat láthatott-hallhatott, aki pedig nem tudott részt venni az esten, ne szomorkodjon, hiszen a közeli falunapokon bepótolhatja a lemaradást! Vajdaságban pedig az Énekelt Versek XVI. Zentai Fesztiválja került megrendezésre a hétvégén, amelyen 17 magyar együttes és szólista mérettette meg magát. Az első helyezett a zentai-budapesti Aphonia Együttes és a sepsiszentgyörgyi Evilági Együttes lett, megosztva. A verseny részletes beszámolóját itt olvashatja el.

Múzeum

A Múzeumok Világnapját először 1978-ban rendezték meg, s minden évben egyre több múzeum igyekszik kivenni a részét a kezdeményezésből. Szabadkán közel húsz helyszínen, este hattól éjjel kettőig várták színes és színvonalas programok a művészetre fogékony lakosságot, de az Újvidéki Színház is bekapcsolódott a programba, méghozzá egy előadás próbájának nyilvánossá tételével. Magyarkanizsán úgyszintén különböző programok várták az érdeklődőket, a Székely Nemzeti Múzeum pedig május 18-án a Diószeghy László emlékkiállítás záró rendezvényével várja a helyieket.

Egyszerre három kiállítás nyílt május 12-én a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában, a Szlovák Nemzeti Múzeum egyik „alegységénél“. A rendhagyó tárlaton a gömöri fazekasok, a Szlovák Karszt barlangászai, valamint a rozsnyói céhek mutatkoznak be a pozsonyi múzeumban. A három tárlatról részletesen olvashat az Új Szó oldalán, de ha teheti, nézze meg személyesen!

Mintegy kétszáz tárgyból áll az a kiállítási anyag, amely a Beregvidéken alkotó népművészek színvonalas munkáin keresztül mutatja be, milyen hatalmas szellemi potenciállal rendelkezik ez a régió. A tárlat megnyitójára a fentebb említett beregvidéki művészeti seregszemlén került sor, fontosságát pedig a megyei és járási művelődési főosztályok képviselői is kiemelték. A kiállításon számos gyönyörű kézimunka, szőttesek, varrottasak, fafaragások, dísztányérok, gyékényből és csuhéból készült használati és dísztárgyak, valamint festmények és grafikák láthatók.

Újdonság

A Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) a Székelyföldi Legendárium (www.legendarium.ro) mintájára elkészíti a helyi hiedelemvilágot bemutató legendárium partiumi mását. A vállalkozás része az Élő Partium programsorozatnak, amellyel a PMMC szeretné felhívni úgy az anyaország-, mint az Erdélyben élők figyelmét Szatmár-, Arad-, Szilágyság-, Érmellék-, és a Hegyköz kulturális kincseire, s amelyről már mi is beszámoltunk egy korábbi írásunkban.

Ajánló

A párkányi születésű Lábik János festőművész természetábrázolásaiból nyílt kiállítás május 5-én az esztergomi Aquasziget Fürdő Galériában, a tárlat a „Táj vonzásában” címet kapta. A megnyitón jelen volt Ján Oravec, Párkány és Tétényi Éva, Esztergom polgármestere is, akik köszöntőikben a két Duna-parti  város együttműködését dicsérték, írja a Felvidék.ma. A párkányi származású festőművész képei május végéig tekinthetők meg az esztergomi élményfürdő galériájában.

Kitekintő összeállítás - Kovács Eszter

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »