Elfogadták a pénzügyi mentőcsomagot

Az uniós pénzügyminiszterek hétfőn megállapodtak a Portugáliának nyújtandó pénzügyi támogatásról. Lisszabon a három évre szóló program keretében 78 milliárd euró hitelhez juthat az EU-tól és a Nemzetközi Valutalaptól.

Egyhangú támogatásukról biztosították hétfőn az eurózóna és az EU pénzügyminiszterei a Portugáliának nyújtandó pénzügyi támogatást, egyetértve azzal, hogy a mentőcsomag egyúttal az euróövezet és az EU egészének stabilitásának megőrzését is szolgálja.

Az alapvetően likviditási nehézségekkel küzdő országnak a következő három évben 78 milliárd eurót folyósítanak annak a programnak a keretében, amelyet a közelmúltban tárgyalt ki a lisszaboni kormánnyal az EU, az IMF és az Európai Központi Bank alkotta trojka.

A 78 milliárdos mentőcsomagon kétharmad-egyharmad arányban osztozik az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap, az uniós részből egyenlő arányban majd ki részét az EU-s költségvetés által nyújtott garancián nyugvó európai pénzügyi stabilitási mechanizmus (EFSM) és az eurózóna tagállamai által létrehozott európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF).

A program három részből áll: egy ambiciózus fiskális kiigazításból, amely 2013-ra irányozza elő a túlzott mértékű államháztartási hiány megszűntetését; a növekedést és a versenyképességet erősítő reformokból a munkaerőpiacon, az igazságszolgáltatásban, a hálózati iparágakban, az ingatlan és a szolgáltatási szektorban, a belső és a külső makrogazdasági egyensúlytalanságok kiküszöbölésére; továbbá a bankok tőkéjének megerősítése révén a pénzügyi szektor megszilárdítását célzó intézkedésekből.

A fiskális kiigazítás része az egészségügyi rendszer és az államigazgatás reformja és egy ambiciózus (5 milliárd euróra becsült) privatizációs program végrehajtása.

Portugália a tervek szerint június első felében juthat hozzá a kölcsön első részletéhez, még mielőtt eljön a következő hiteltörlesztés ideje.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »