Továbbra is a kormányzó párt elnöke lesz Emil Boc

Emil Boc román kormányfő nyerte a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) elnökválasztási küzdelmét, így továbbra is a Traian Băsescu államfő bizalmasának tartott politikus vezetheti a kormányzó pártot. Boc legnagyobb kihívója Vasile Blaga korábbi belügyminiszter volt, aki 868-499 arányban maradt alul vele szemben az alakulat hétvégi tisztújító kongresszusán.

A miniszterelnök győzelme esetén a kormányzás, így az ország modernizálásának folytatását, valamint a párt megreformálását ígérte, ám leginkább talán az államfő nyílt támogatása billenthette felé a mérleg nyelvét. Traian Băsescu egyébként személyesen vett részt a kongresszuson, ahol arra biztatta a jelen lévő politikusokat, hogy folytassák az elkezdett reformlépéseket, az ország átalakítását, ellenkező esetben tovább csökkenhet a PD-L amúgy sem magas népszerűsége: „Most megállni a legnagyobb hiba lenne. Ezért államfőként arra kérlek benneteket, hogy folytassátok Románia átalakítását ” – hangsúlyozta az államfő.

A pártban működő szokásjog szerint az elnökválasztáson győztes „csapat” különböző alelnöki és más vezető tisztségekkel kompenzálja a veszteseket, ezúttal azonban sem maga Vasile Blaga, sem több neves támogatója nem tartott igényt erre, így láthatóan komoly belső feszültségek maradtak a PD-L-ben a kongresszus után is.

Egyes sajtóinformációk szerint pártbeli pozíciójának megerősítése után Boc lemondhat a miniszterelnöki tisztségről, lehetővé téve így egy technokrata kormányfő kinevezését. Ennek oka, hogy a demokrata-liberálisok óriási népszerűségvesztést szenvedtek el a legutóbbi választások óta, a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint a szövetségbe tömörült szociáldemokrata és liberális ellenzékük abszolút többséget szerezne a választásokon.

Romániában a helyhatósági választásokig egy év, a parlamenti választásokig másfél év van még hátra, addig kellene megtalálni a módját annak, hogy a kormánypárt egyáltalán versenyben maradjon az ország vezetéséért folytatott küzdelemben. Sokak szerint erre Emil Boc-al a párt élén nem sok esély mutatkozik, hiszen az ország talán legnépszerűtlenebb politikusának neve mára összeforrt a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentésével, az áfa öt százalékpontos növelésével és a szociális támogatások lefaragásával. Ennek ellenére Boc maradt a pártelnök, a kormányfői tisztséget azonban nem biztos, hogy megtarthatja.

Illyés Gergő

Friss hírek