Máris megvan Strauss-Kahn utódja?

A vasárnap szexuális zaklatás vádjával letartóztott IMF-vezér Dominique Strauss-Kahn helyét a Nemzetközi Valutaalap igazgató-helyettese, Nemat Shafik fogja átvenni a hétfői Eurogroup ülésen, ahol a portugál és a görög segélycsomagról fognak tárgyalni.

A szexuális zaklatással vádolt IMF-vezér széke nem marad üresen a hétfői Eurogroup-találkozón: az eurózóna országainak pénzügyminisztereit tömörítő testületben a Nemzetközi Valutaalapot Nemat Shafik, az IMF helyettes igazgatója fogja képviselni. A találkozón az EU egyes bajba került országainak nyújtandó EU-IMF segítségről esik majd szó.

A fő kérdés a Portugáliának nyújtandó 78 milliárd eurós segély, de emellett a görög mentőcsomaggal kapcsolatos módosítások is szóba kerülnek majd.

Dominique Strauiss-Kahnt, az IMF elnökét vasárnap tartóztatták le NewYorkban, miután egy szállodai szobalány megvádolta őt azzal, hogy a hotelben, ahol megszállt, szexuálisan zaklatta őt.

Az IMF elnökének letartóztatása amellett, hogy kisebb zuhanást idézett elő az euró árfolyamában péntekhez képest, az eladósodott és segítségre szoruló európai országoknak nyújtott segélyt is biozonytalanná tette, az Európai Uniónak így érdeke, hogy az IMF minél előbb helyettesíteni tudja Strauss-Kahnt, a segélyvcsomagokban ugyanis a szervezet körülbelül az összeg egyharmadával venne részt.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek