Földrengés politikai felhanggal

Kilenc halálos áldozatot követelt a hét közepén a spanyolországi Murcia tartományban bekövetkező földrengés. A katasztrófa romba döntötte Lorca város nevezetességeit és ezreket kényszerített, hogy az éjszakát a szabad ég alatt vagy közösségi épületekben töltsék. A május 22-i helyhatósági és tartományi választások előtti kampányt a két legnagyobb párt egy napra felfüggesztette. Mariano Rajoy, az ellenzéki Néppárt vezetőjének lorcai látogatása mégis politikai vitákat váltott ki a rákövetkező napokban.

A Murcia tartománybeli Lorca városát szerda délután két rengés rázta meg, melyek epicentruma mindössze 2-3 kilométerre található a kisvárostól. A 4,5 és 5,1-es erősség rengéseket Madridban, Valenciában és Sevillában is lehetett érzékelni. A katasztrófa nyolc ember életét követelte, a földrengés kilencedik áldozata másnap délben halt bele sérüléseibe. Szerda éjszaka tízezer embernek kellet elhagynia lakását, mely omlásveszélyessé vált. Összesen húszezeren nem tértek vissza otthonaikba tartva a további rengésektől. 

Csütörtökön 293 sérültet regisztráltak, akik nagy részben a lepotyogó törmelékek okozta sérüléseik miatt kerültek kórházba. A csütörtöki statikai vizsgálatok megállapították, hogy a kisváros épületeinek fele lakhatatlanná vált, így továbbra is ezrek kényszerülnek arra, hogy otthonuktól távol töltsék az éjszakát. A legrosszabb helyzetben azok vannak, akik sem másik ingatlanba, sem rokonokhoz vagy ismerősökhöz nem tudnak áttelepülni. A hétvégére számuk elérte a 7500 főt, akiknek nagy része bevándorló vendégmunkás. Legtöbbjük most alkalmi sátortáborokba kényszerül. Az 55 ezer lakosú Lorca város 20 százalékát teszik ki a bevándorlók. 

José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök és Mariano Rajoy, az ellenzéki Néppárt (PP) vezetője szerda este a politikai kampány egy napos szüneteltetéséről állapodott meg. Csütörtökön a kisvárost meglátogatta Alfredo Pérez Rubalcaba miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, illetve Carme Chacón hadügyminiszter, hogy felmérjék a károkat és segítsenek a kormány újjáépítési tervének kidolgozásában. A belügy- és hadügyminiszterrel tartott Mariano Rajoy is. Később a baloldal felrótta Rajoy-nak, hogy méltatlan módon látogatásának képei felkerültek Facebook-adatlapjára, mely közel 45 ezer követőt tudhat maga mögött. A baloldal vádját a PP azzal hárította el, hogy Rajoy nem népszerűséghajhászás, hanem a nemzeti egység felmutatásának céljából utazott Lorcába. 

Közben Madridban José Zapatero kormánya dekrétumot bocsátott ki a földrengésben károsultak kárpótlásáról és átfogó terv kidolgozását kezdeményezte az újjáépítés céljából. Az első felmérések szerint a kártérítés összege eléri a 36 millió eurót. A miniszterelnök az összefogásra hívta fel a spanyolokat a bajba jutottak megsegítésére. A földrengés súlyos volt és erős, de a spanyol nép még erősebb-mondta Zapatero. A miniszterelnök pénteken részt vett a földerengésben elhunytak temetésén, ahol Fülöp trónörökös és felesége próbált lelket önteni a gyászolókba.

Pap Milán

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »