Izrael tart a Hamász és a Fatah együttműködésétől

A leendő palesztin állam működőképességének biztosításához szükség lesz a Nyugati Part (Ciszjordánia) és a Gázai övezet vezetésének együttműködésére is, ezt mindenki elismeri. Az elmúlt héten a Palesztin Hatóságot (PH) irányító, az Izraellel való békekötés mellett elkötelezett mérsékelt Fatah, és a zsidó állam elpusztítását célul kitűző iszlamista Hamász között köttetett együttműködési megállapodás azonban több okból is aggasztó lehet Izrael számára.

A The New York Times május 9-i szerkesztőségi cikke szerint kifogásolható például, hogy a Hamász még mindig nem utasítja el az erőszakot, és továbbra sem hajlandó elismerni Izraelt, noha Mahmúd Abbász palesztin elnök közölte, hogy a jövőben is a Fatah felel majd a béketárgyalások folytatásáért. Mindemellett sokak számára az sem megnyugtató, hogy felmerült Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök menesztésének lehetősége, illetve, hogy sok a kérdőjel a két palesztin szervezet biztonsági együttműködésével kapcsolatban is. A Fatah által irányított Palesztin Hatóság biztonsági erőinek létrehozását még nagy mértékben támogatta az Egyesült Államok a ciszjordániai béke biztosítása érdekében. Az amerikai lap szerint azonban kérdéses, hogy a Gázai övezetből izraeli területekre rakétákat kilövő Hamász erőit integrálni lehet-e a PH biztonsági erőibe, vagy inkább egymás mellett fognak majd működni.

Természetesen leginkább a zsidó állam adott hangot aggodalmának a rivális palesztin szervezetek megbékélési megállapodására reagálva. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamásszal való együttműködést elutasítva felfüggesztette az Izrael által beszedett palesztin vámok és adók átutalását, majd arra kérte az Egyesült Államokat, hogy vonja meg Abbász kormányától a támogatását. Az Obama-adminisztráció azonban óvatosan reagált a Fatah és a Hamász megállapodására, s egyelőre nem szüneteltette a PH segélyezését. Mindemellett megjegyzendő, hogy az izraeli lakosság többsége szerint nincs is szükség arra, hogy a Hamászt valamilyen módon bevonják a békefolyamatba, és a palesztin egység sem elengedhetetlen az áttöréshez.

A budapesti izraeli nagykövetség által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint:

Annak ellenére, hogy a palesztinok pozitív színben próbálták feltüntetni az eseményt, az igazság az, hogy a Hamász megmarad alapvetően terrorista szervezetnek, és továbbra is elutasítja a konfliktus békés megoldása felé vezető lépéseket; emellett támogatja a globális dzsihádot. A Palesztin Hatóságnak nem lenne szabad tárgyalnia a Hamásszal, amíg a szervezet nem vállalja a Kvartett feltételeit, beleértve Izrael Állam elismerését és a terrorizmus elutasítását.

Az Egyesült Államok ugyanakkor bírálta Izraelt, amiért felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak járó adók átutalását, mondván, hogy „korai még a Hamász-Fatah megállapodást követően hozott bármely döntés”. Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvívője a jogos izraeli aggodalmak elismerése mellett hangsúlyozta, hogy az amerikai kormány álláspontja az, hogy korai volna még bármiről is dönteni. Ki kell várni, hogy a megállapodás végrehajtására a béke kilátásait javító módon kerül-e majd sor az elkövetkezendő időszakban.

A két fő rivális palesztin szervezet korábbi békülési erőfeszítései sorra kudarcot vallottak. Ezúttal viszont Abbász úgy tűnik, meg van győződve arról, hogy lépése segítheti majd szeptemberben az ENSZ Közgyűlésén egy önálló palesztin állam egyoldalú elismertetésében, hiszen most már aligha lehet a palesztin elnök szemére vetni, hogy csak a megosztott palesztin tábor felét képviseli.

A The Economist szerint a Fatah és a Hamász által május 4-én Kairóban aláírt együttműködési megállapodás fordulópontot jelenthet a közel-keleti békefolyamatban, s egyúttal jelzi Egyiptom külpolitikai irányváltását is, tekinttettel arra, hogy a megegyezésre az egyiptomi hírszerzés új vezetőjének közreműködésével került sor. Az igazi kérdés most inkább az, hogy ez az új fordulat vajon egy erősebb és egységesebb palesztin tábor, és az utóbbi hónapok közel-keleti fejleményei által felrázott izraeli kormány közötti új béketárgyalásokhoz fog-e majd vezetni. Bár a kairói megállapodás részletei elég homályosak, a londoni üzleti-politikai napilap szerint jó esélye van annak, hogy a rivális palesztin szervezetek ezúttal nem fogják majd aláásni az együttműködési megállapodást.

Selján Péter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »