Verhetetlennek tűnik az ország második legnagyobb cége

Verhetetlennek tűnik a rezesbanda, hiszen a világ második legnagyobb ezüstbányászának és hetedik legnagyobb rézbányászának első negyedéve még az optimista várakozásokat is felülmúlta, a folytatásban azonban markánsabb szerepe lesz a nyersanyagpiaci hangulatnak.

Kellemesebb lett a KGHM első negyedéves eredménye, köszönhetően az év elején dúló árupiaci ralinak, amit az ezüst- és rézbányászattal foglalkozó társaság jól ki is tudott használni. A csoportszintű árbevétel 4.77 milliárd zlotyra nőtt, míg az elemzők átlagosan 4.72 milliárd zloty jósoltak.

A nem konszolidált nettó eredmény szintjén ennél is nagyobb volt a megugrás: a tavalyi 725 millió zlotyhoz képest 1.96 milliárd zlotyra emelkedett a profit. A konszenzus egyébként valamivel ez alatt: 1.85 milliárdon várta az eredményt.

A mai publikálással egy időben a KGHM megerősítette az idei évre vonatkozó tervét, ami nem éppen meglepő a számok tükrében, hiszen kb. 30%-át az első negyedév végével már elérte a cég a bevételi és eredmény sorokon a 2011-es célnak.

A KGHM 8 zlotys részvényenkénti osztalék kifizetésre fog javaslatot tenni – közölte a cég, ami a tavalyi 3 zlotyhoz képest jócskán megemelt osztalékmérték, és a tegnapi záróárfolyammal számolva kb 4.4%-os osztalékhozamot jelent, amit ha az indikatív lengyel kötvényhozamokkal (kb. 5%) hasonlítunk össze, nem tekinthető rossznak.

A cég egész éves eredményébe egyébként bele fog számítani két egyszeri pozitív hatású tétel: a Polkomtel és a Telefonia Dialog távközlési cégekben meglévő részesedésének értékesítése, amely várhatóan az idei év közepén zárul.

A mai gyorsjelentést követően pozitív piaci reakciót várunk, amelyet beárnyékolhat az a tény, hogy a nyersanyagpiacokon továbbra is felemás hangulat uralkodik. A KGHM ráadásul az ezüst és réztermelésben jár élen, amely termékek elmúlt időszaki ármozgása nyomás alatt tarthatja a KGHM árfolyamát is.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »