Az alkotmány miatt is előveszik Magyarországot

Plenáris vitát tart a magyar alkotmányról az Európai Parlament a júniusi strasbourgi ülésen – értesült EP-forrásokból a BruxInfo. Az Elnökök Konferenciája csütörtök délelőtt döntött erről, megszavazva az erre irányuló szocialista kezdeményezést.

Az Európai Parlament a június 6-9. közötti strasbourgi ülésén tart plenáris vitát a magyar alkotmányról. A BruxInfo értesülései szerint erről a májusi plenáris ülés utolsó, csütörtöki napján határozott az Elnökök Konferenciája.

Az EP Házbizottságának megfelelő testület, amely az Európai Parlament vezetőiből, és a frakciók elnökeiből áll, nagy többséggel, az Európai Néppárt és az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójának nem szavazata mellett fogadta el az erről szóló szocialista javaslatot.

Még az euroszkeptikus Szabadság és Demokrácia Európája frakció is a plenáris vita mellett voksolt, holott a képviselőcsoport vezetője, Nigel Farage rendre a teljes tagállami szuverenitás, és az európai ellenőrzés ellen érvel.

Az EP arról is döntött, hogy a júniusi plenáris vita előtt, két hét múlva az EP alkotmányügyi szakbizottságában is megvitatják az alkotmány ügyét.

A júniusi plenáris vita lehetőségét már múlt héten meglobogtatta a szocialista frakció helyettes vezetője. Hannes Swoboda egy brüsszeli sajtóreggelin beszélt arról a BruxInfo kérdésére, hogy amennyiben az Európa Tanácson belül működő Velencei Bizottság negatív véleményt fogalmaz meg az alaptörvényről, úgy kezdeményezni fogja a képviselőcsoport az alkotmány napirendre tűzését, sőt, ezt követően határozatban ítélné el a jogszabályt.

Az Európa Tanács úgy tájékoztatta a BruxInfót, hogy a Velencei Bizottság szakértői még május végén Budapestre utaznak vizsgálódni, így a testület jogi véleménye csak június elejére lehet meg. Pont ezért okozott meglepetést, hogy az EP már most döntött a napirendre vételről.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »