Rekordmagasságban a német export

Soha nem volt ilyen magas Németország exportrészesedése – a szakértők azonban óvnak a kockázatoktól.

A Szövetségi Köztársaság fennállása óta legmagasabb exportaránnyal büszkélkedhet a német gazdaság: a német Statisztikai Hivatal adatai 2011 márciusában 98,3 milliárd értékű árut vittek külföldre a német exportőrök – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az import értéke ugyanekkor 79,4 milliárd euró volt ugyanebben a hónapban. Az 1950 óta végzett felmérések történetében ezek a legmagasabb mért havi adat. Az áruk kivitelének értéke ezzel 15,8 százalékkal, a behozatalé 16,9 százalékkal volt több az előző évi tárgyidőszakénál. Ha folytatódik a trend, akár az is előfordulhat, hogy ebben az évben az egy billió eurós „bűvös határt” is túllépik az export mennyisége.

A fellendülés hátterében az elemzők szerint az EU-országok érdeklődése áll: az euró-övezethez tartozó országok 16 százalékkal, a valutaövezeten kívüliekből pedig 20 százalékkal nőtt a német áruk iránti kereslet.  Kína, Brazília és más EU-n kívüli országok kereslete ezzel szemben „csupán” 15,4 százalékkal nőtt – derül ki a felmérések eredményeiből. A külkereskedelmi mérleg egyenlege így, az importok szintén rekordmagasságú 79,4 milliárdos értékével, 15,2 milliárd euró az export javára. 

A szakértők a növekvő kockázatok ellenére az export fellendülésének folytatását jósolják, egyesek szerint Németországban „virágzás évtizede” várható, mivel úgy tűnik, hogy a Németország által 2010 óta kidolgozott versenyelőnyök kifizetődnek. Az elemzők szerint a magas nyersanyagárak és a drága euró sem fog a fellendülés útjában állni. Bár elképzelhető, hogy a mostani eredményt a kései húsvéti szünet jó irányba befolyásolta, 2011 január és március között is 19,9 százalékkal nőt az árukivitel, ezzel 26,9 milliárd euróra növelve az export értékét.

A jó eredmények ellenére a Német Kereskedelmi és Iparkamara felhívja a figyelmet a kockázatokra is: az Egyesült Államok gazdasági fellendülése még mindig „billeg” – a jó és rossz hírek szinte naponta váltakoznak. A növekvő infláció is kockázatokat rejt a világgazdaság számára: sok jegybank megemelte az alapkamatot, amely által növekszik a fogyasztási és befektetési hitelek költsége. Ez érintheti a német termékek iránti keresletet is, ráadásul az európai adósságválságnak koránt sincs vége – idézi a Spiegel Online a kamara egyik szakértőjét.

Balog Anna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »