Magyarország nem ünnepelt az Európa Napon

Hiába tölti be Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét, az Unió hivatalos ünnepén az ország és parlamenti pártjai, melyek közül három az Európai Parlamentben is képviselteti magát, egyáltalán semmilyen rendezvénnyel nem készült a május 9-i Európa Nap alkalmából. Néhány vidéki városban voltak ünnepi események.

A hétvégén ugyan a budapesti Millenárison a magyarországi EU intézmények (az Európa Pontban az Európai Parlament és az Európai Bizottság magyarországi irodája) kétnapos családi rendezvényt tartott az Európai Unió hivatalos ünnepeként számon tartott május 9-i Európa Nap alkalmából, amelyen részt vett az Önkéntesség évének nagykövete, Fekete Pál is, a kormányszóvivői irodán kérdésünkre ezen kívül más nyilvános programot nem tudtak megemlíteni. Kérésünkre további pontosításra kaptunk ígéretet.

A május 9-i Európa-nap annak az évfordulója, amikor Robert Schuman egykori francia miniszterelnök a legyőzött Németországnak nagyvonalú ajánlatot tett az európai integráció közös megalkotására.

Az EurActiv megkereste mind a négy parlamenti pártot aziránt érdeklődve, hogy készülnek-e valamivel az európai szintű jeles napon. A jelenleg kormányon lévő Fidesz frakciójának sajtóosztályán ezzel kapcsolatban „semmilyen programról nem tudnak”, és hasonló választ kaptunk Linder Bálinttól, a Lehet Más a Politika sajtófőnökétől is, igaz, az LMP nem is képviselteti magát az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlamentben viszont három, az EP-frakcióktól független képviselővel rendelkező Jobbik sajtóirodája szintén nem tudott válaszolni megkeresésünkre, kérdésünk többszöri pontosítása után viszont megtudtuk, hogy az euroszekptikus párt szintén nem készült hivatalos rendezvénnyel az Unió hivatalos ünnepe alkalmából.

Az egyetlen magyar parlamenti párt, amely egyedüliként bármivel is előállt Európa hivatalos ünnepe alkalmából a Magyar Szocialista Párt (MSZP), amelynek elnöke és frakcióvezetője, Mesterházy Attila közleményt adott ki a május 9-i „kettős ünnep” alkalmából, ebben pedig a második világháború befejezésének napja mellett megemlékezett arról is, hogy „61 éve rakták le az Európai Unió alapkövét”.

Az MSZP emellett egyedüli parlamenti pártként rendezvényt is, fáklyás felvonulást tart a május 9-i Európa Napon, igaz, az esemény meghirdetésekor azonban az Európai Unió alapítása említésre sem került. Az esemény igazi apropója ugyanis a II. világháború végének és a Győzelem napjának ünneplése, az MSZP a „szabadságért, a kirekesztés, a megbélyegzés felszámolásáért” tartja ünnepségét.

A győzelem napját egyébként Nyugat-Európában május 8-án, a volt szovjet hadsereg által megszállt területeken azonban május 9-én ünnepelik, mivel a német fegyverletétel moszkvai idő szerint már kilencedikére esett.

Az Európa-nap az EU hivatalos szimbóluma az Egység a sokféleségben mottó, az Örömóda mint himnusz, a tizenkétcsillagos zászló és az euró gazdasági közösségünk valutája mellett. A négy magyar párt az euróhoz is hasonlóan amibivalensen viszonyul mint az Európa-naphoz. Amikor Magyarország Csehországgal együtt kimaradt az Európaktumból, körkérdésünkre egyedül a Magyar Szocialista Párt állt ki határozottan a Csatlakozási Okmányban is rögzített euró-bevezetés mellett.

Ismereteink szerint a heves megyei Európa Pont viszont Egerben, a Dobó téren tartott kisebb rendezvényt az Európa Napon.

Álláspontok

Mesterházy Attila, az ellenzéki MSZP az EurActiv.hu-hoz eljuttatott közleményében ezt írja május 9-ével kapcsolatban: „Kettős ünnep a mai. 66 esztendővel ezelőtt ért véget Európában a II. világháború és 61 éve rakták le az Európai Unió alapkövét. Ünnepeljük a fasizmus feletti győzelmünket és Európa Napját. Több mint két évtizeddel a rendszerváltás után a múlt bukott és gyilkos eszméi, gonosz és aljas ideológiái ismét megjelentek a hazai politikában és a köztereken. Magyarországon ismét hallunk kirekesztő, gyűlöletkeltő, rasszista és szegényellenes megnyilvánulásokat. Tudjuk, ezt nem tűrhetjük, és rajtunk is múlik, hogy befolyásuknak ne adjunk teret. A tragikus múlt tanulsága igazodási pontot jelent a jelen valóságában – és ez lehet közös jövőnk záloga.

Ma mindennél fontosabb az európai értékrendet vallók összefogásának, a demokratikus egységnek a megteremtése – vallási, politikai és ideológiai meggyőződéstől függetlenül. Valamennyi lelkiismeretes polgár közös fellépése fejezheti csak ki a ma még erőtlen, de egyre biztosabb alapokon szerveződő többség demokratikus elkötelezettségét. Mindannyiunk felelőssége, hogy gyerekeink és unokáink is ismerjék a történelmet, és ne hagyják a feledés homályába veszni azt az embertelen világot, a történelem egyik legsötétebb korszakát, amely több millió ember halálához vezetett. Az Európai Unió nemzeteinek összefogásán, így rajtunk, minden magyar állampolgáron is múlik, hogy milyen útra lépünk, hogy a magyar demokrácia és az európai egység mennyire lesz erős és ellenálló a következő évtizedekben.”

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »