Nem fog megbukni a szlovák kormány

A szlovák alkotmánybíróság döntése értelmében május 17-én a pozsonyi parlament megismétli a decemberi sikertelen főügyész-választási fordulót, méghozzá titkos szavazással. A Markíza televízió vitaműsorában ezt az örökzöld témát feszegette Daniel Lipšic (Kereszténydemokrata Mozgalom – KDH) belügyminiszter és Robert Kaliňák (Irány – Szociáldemokrácia – Smer-SD) képviselő, volt belügyminiszter.

Mivel a megméretésen ismét Dobroslav Trnka volt főügyész, ellenzéki jelölt, és Jozef Čentéš, a koalíció jelöltje vesz részt, a szlovák sajtó a „vissza a múltba” jegyében azt firtatja, mi lesz, ha mégis Trnka kap többséget, mert erre az esetre a kormányfő, Iveta Radičová saját lemondását ígérte-ígéri válaszul.

Lipšic szerint a megismételt titkos szavazás után is Radičová marad a miniszterelnök. Hogy eredményt hoz-e a választás, majd kiderül. Személy szerint ő inkább a nyílt szavazás híve, mert így világosabb, ki hol áll. Ha a koalíció egy tisztességesebb, jobb országot ígért a választóknak, azt a volt főügyésszel nem tudja garantálni, mondta. Igaza van hát Radičovának, hogy az új erkölcshöz új ember is kell, tette hozzá. Maga feltételezi, hogy igaz, amit decemberben a hat koalíciós képviselő „kiszavazása” után mondtak, vagyis: hogy azért voksoltak Trnkára mert zsarolták, vagy korrumpálták őket. Mivel ezt a gyanút azonnal nem vizsgálták ki, nem várható, hogy valaha is kiderül az igazság. Lipšic azonban biztosnak látja ezt a tényt, különben megmagyarázhatatlan számára, miért szavazna valaki arra a főügyészjelöltre, aki miatt megbukna a kormánya.

Robert Kaliňák véleménye ezzel ellentétes. Azt mondta, ezek szerint „ha egy koalíciós képviselőnek más a véleménye, mint a többségnek, az vagy huligán, maffiózó, korrupt vagy megzsarolt”, s azt kérdezte Lipšictől: nem bántja-e, hogy ilyeneknek köszönhetően ül miniszteri székében. Kaliňáknak az sem tetszik, hogy Radičová miniszterelnök asszony egyre gyakrabban fenyegetőzik lemondással; „lassan már minden botrány megoldását ezzel kapcsolja össze – fogalmazott. – Legközelebb ha a portással lesz gond, akkor is beveti tisztségét annak eldöntésébe, hogy maradjon vagy menjen-e, egyszóval: ez a kemény szavak teljes inflációja” – gúnyolódott.

Ezzel együtt a semmi újat nem mondó „vitát” tízszeres főlénnyel Robert Kaliňák nyerte meg az adás nézői körében.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek