Külföldről is kitölthető a népszámlálási ív

A héten megkezdik a népszámlálási kérdőívek szétosztását a számlálóbiztosok. Az íveket mindenki az állandó lakhelyére kapja – aki rövidebb-hosszabb ideje nem él állandó lakhelyén, ahelyett elvileg bármelyik hozzátartozója kitöltheti a kérdőívet, vagy az érintett személy ezt megteheti az interneten.

Az íveket a hét végén kezdik szétosztani a számlálóbiztosok. Mivel várhatóan idén is csökken a magyarság száma és aránya, ezért hatványozottan fontos, hogy mindenki részt vegyen a népszámlálásban – akkor is, ha külföldön él évek óta, de Szlovákiában van az állandó lakhelye. Becslések szerint több tízezer szlovákiai magyar dolgozik vagy tanul huzamosabb ideje külföldön. Többségüknek odahaza is van állandó lakhelye, tehát az ő kérdőíveiket is házhoz viszik.

Ők kétféle módon is részt vehetnek a népszámlálásban: egy hivatalos, és egy nem teljesen szabályos módon. A kérdőívekkel együtt mindenki egy egyedi azonosítót (egy számsort) és egy kódot is kap. Ez utóbbit az internetes kitöltés esetén kell használni. A külföldön élő hozzátartozónak elég e-mailben, levélben vagy SMS-ben elküldeni az azonosítót és a kódot, ezekkel be tud jelentkezni a népszámlálási weboldalra, és kitöltheti a kérdőívet a világ bármely pontjáról.

A másik lehetőség a nem teljesen szabályos: az egy háztartásban élő hozzátartozó a külföldön élő családtag kérdőívét is kitöltheti – ha az elektronikusan sem tud részt venni az összeírásban. A számlálóbiztos és a statisztikai hivatal sem tudja leellenőrizni, hogy a kérdőívet ki töltötte ki, erre ugyanis nem a biztos jelenlétében kerül sor, a lakásba sem vagyunk kötelesek beengedni őt. A kérdőívek névtelenek.

A számlálóbiztos csak azt ellenőrizheti az ívek begyűjtésekor, hogy minden kérdésre válaszoltunk-e, de ahhoz semmi köze, hogy melyik kérdésre milyen választ adtunk, vagy ki töltötte ki a kérdőíveket – írja a pozsonyi Új Szó.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek