Háborús uszító a Vajdasági RTV alkalmazásában

Szerbiai  újságíró-egyesületek botrányosnak tartják a háborús uszítónak tartott Milijana Baletić, egykori haditudósító szereplését.

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) botrányosnak tartja Milijana Baletić (a képen) megjelenését a Vajdasági RTV-ben, a kérdéses személy ugyanis egyik jelképe annak a háborús uszító újságírásnak, gyűlöletbeszédnek és nacionalista ideológiák terjesztésének, mely a kilencvenes években volt jellemző. Milijana Baletić nemrég a Nikola Kusovac portréja – mítoszok fényezése című műsor szerzőjeként és forgatókönyvírójaként jelent meg újból a televízió képernyőjén.

Az egyesületek szerint az újságíró visszatérése a Vajdasági RTV-be pofon a demokratikus nyilvánosságnak, és bizonyíték az újságírói hivatás és a morális értékek további tekintélyrombolására.

Dinko Gruhonjić, az NDNV elnöke feltette a kérdést, hogy ezzel azt az üzenetet akarják-e közvetíteni, hogy a háborús uszítók a felelősségre vonás helyett díjat kapnak majd?

Vukašin Obradović, a NUNS elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ők már két évvel ezelőtt feljelentést tettek a Belgrádi és az Újvidéki RTV, a Politika, a Večernje novosti és több más médium felelős személyei és újságírói ellen, akik a ’90-es években uszító propagandát folytattak. Obradović szerint Milijana Baletić háborús tudósításai és tevékenysége mindenképpen ide tartozik.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek