Vlagyimir Putyin bevonná a politikába az embereket

Vlagyimir Putyin a társadalmi szervezetek képviselőivel találkozva május 6-án elmondta, véleménye szerint össze kell fogni az országban azokat az embereket, akik érdekeltek a politikában, és az ország fejlődését és megerősítését tartják a szemük előtt. Ehhez az orosz miniszterelnök szerint lehetővé kell tenni számukra, hogy pártba lépés nélkül is az Egységes Oroszország listáin keresztül választhassák be magukat az orosz parlamentbe, írja a RIA orosz hírügynökség.

Putyin felvetésének az orosz parlamenti választások előtt van különös jelentősége, amelyek 2011. december 4-én kerülnek megrendezésre. Ez lesz a modern orosz állam történetében megválasztott hatodik Állami Duma, amely egyedülállóságát az adja majd, hogy ezentúl nem négy éves időszakra választják a képviselőket, hanem öt évre.

Az orosz kormányfő így azt tervezi, hogy a népfrontot az általa vezetett Egységes Oroszország párt bázisán hozza létre, és segítségével szélesebb néptömegeket is bevonhatja majd a politikába. Így Putyin szerint az orosz patriotizmus konszenzusával beléphetnek majd a frontba szakszervezetek, női- és fiatal szervezetek és stb.

Az Orosz Állami Duma házelnöke – és egyben az Egységes Oroszország felsőtanácsának elnöke Borisz Grizlov Putyin bejelentése nyomán bejelentette, hogy akár 150 párton kívüli jelölt is pályázhat majd az orosz parlamentbe az Egységes Oroszország listáin keresztül. Ez a párt jelöltjeinek a 25 százalékát jelenti.

Putyin a találkozón elmondta azt is, hogy az Egységes Oroszország 2011 augusztusában végez majd a parlamentbe pályázó jelöltek véglegesítésével, amit szeptemberben erősítheti meg a párt kongresszusa.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek