Konferencia a független Ukrajnáról

Meghatározó gazdasági és társadalmi kérdéseket feszegetett az a nemzetközi konferencia, melyet Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége és a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kara Ukrajna 20 éves függetlensége alkalmából tartott május 4-5-én. A kétnapos találkozó témái között szerepelt az ország függetlenségének elérése, a gazdasági válság Ukrajnára gyakorolt hatása, a magyar nyelvű oktatás helyzete, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok lehetséges bővítése. Ukrajna önálló államként fiatal, ennek ellenére képes volt nyelvet, kultúrát, indentitást és hagyományokat teremteni, emlékezetet őrző régiókból önálló állammá formálódni, fogalmazott Jurij Muska, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitóbeszédében.

A nagykövet kérdésünkre elárulta, Magyarország és Ukrajna gazdasági és társadalmi együttműködése régre tekint vissza, kereskedelmi kapcsolataink az elmúlt pár évben folyamatosan bővültek. A határmenti együttműködések további fejlesztéséről az elmúlt hónapban tárgyalt a nyíregyházi vezetőséggel. Muska úgy véli, az egymáshoz való közeledés új dimenzióját jelentheti a jövőben az Ukrajnával szembeni vízumkönnyítés is.

Bába Iván, a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára megerősítve a nagykövet szavait kiemelte, Magyarország a kezdetektől támogatta Ukrajna függyetlenségét, az elsők között ismerte el államiságát és nyitott nagykövetséget Kijevben. A konferencián többek között felszólalt hazánk első ukrajnai nagykövete, Páldi András is, aki 1991-ben részese lehetett a történelmi átalakulásnak és elérzékenyülve emlékezett vissza a történtekre.

A konferencián a plenáris és gazdasági előadások mellett Ukrajna állami önállósodásáról rendezett kiállítás fogadta a résztvevőket. A független Ukrajna 20 éves fennállása alkalmából a május eleji konferenciát számtalan előadás követi majd a nyár folyamán.

Matus Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »