Szenved a világ legnagyobb biztosító cége

Több száz millió dollárt bukik idén a világ legnagyobb biztosító cége, az amerikai AIG, amely megszenvedte a japán földrengést is.

Jelentőset zuhant az AIG biztosító profitja, pedig azt gondolhattuk volna, hogy jókor szállt ki az ázsiai életbiztosítási piacról, amikor tavaly eladta az ottani érdekeltségeit, hogy fedezni tudja az állami kölcsön visszafizetését.

Ennek ellenére a nettó eredmény 85 százalékot zuhant 269 millió dollárra az első negyedévben, szemben a tavalyi 1, 78 milliárd dolláros profittal. A cégnek komoly adósságai vannak még, a negyedévben például 3,3 milliárd dolláros hitelelemet kellett törlesztenie a Fednek, de a java még hátra van az 50 milliárd dollárra rúgó állami kimentésnek.

Jelenleg az USA a többségi tulajdonos a cégben, miután elsőbbségi részvényeit közönségessé váltotta át, hogy azt mielőbb piacra vihesse. Még az idén várható, hogy megkezdődik az állam kivonulása az egykor egyik legnagyobb amerikai biztosítóból. Ugyanakkor a társaság vagyon illetve egyéb nem-életbiztosítási üzletága megszenvedte a japán földrengést, gyakorlatilag lecsupaszították a cég életbiztosítási tevékenységét, miután tavaly az ázsiai részleget eladták. A cég árfolyama idén 35 százalékot esett.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek