A néppárt elítéli a Timosenko ellen indított büntetőeljárást

A BJuT (Julija Timosenko Blokkja) kijelentette, hogy az Európai Néppárt elnöke, Wilfried Martens elítéli a Julija Timosenko ellen indított 2009-es ukrán-orosz gázmegállapodásokkal kapcsolatos büntetőeljárást.

„A legutóbb kezdeményezett büntetőeljárás szintén politikailag motivált, amely ráadásul Viktor Janukovics elnök újabb szervezett próbálkozása arra, hogy elnyomja a demokratikus ellenzéket Ukrajnában” – jegyezte meg Martens.

Az Európai Néppárt mély aggodalmát fejezi ki Janukovics azon szándéka miatt is, hogy nem átlátható módon akarja módosítani az alkotmányt, amivel még távolabb sodorná Ukrajnát az Európai Unió normáitól és értékeitől – írja a Korrespondent.net internetes hírportál.

„Az alkotmány bárminemű módosításának meg kell felelnie az európai demokratikus normáknak, valamint erősítenie kell a bírósági rendszer függetlenségét” – hangsúlyozta Martens.

„Én a továbbiakban is szoros figyelemmel fogom követni az Ukrajnában zajló eseményeket és a helyzethez méltóan fogok reagálni rájuk.  Ezután is teljes mértékben támogatni fogom a Batykivscsina pártot valamint vezetőjét, Julija Timosenkót. Türelmetlenül várom a vele való találkozást az Európai Néppárt soron következő  csúcstalálkozóján Brüsszelben” – jegyzi meg Martens.

Julija Timosenko volt kormányfő ellen április 11-én indított büntetőeljárást a főügyészség az ukrán-orosz gázmegállapodások megkötése során elkövetett hatalommal való visszaélés címén.

Kárpátinfo

Friss hírek