Belgrád: az első magyar állampolgársági eskütétel

A belgrádi magyar nagykövetségen kedden sor került az első állampolgársági eskütételre. Az ünnepélyes keretek között – a Himnusz és a Szózat hangjai mellett – megtartott rendezvényen, Nikowitz Oszkár nagykövet előtt hat újonnan honosított magyar állampolgár fogadott hűséget a Magyar Köztársaságnak.

Mint arról Ritecz Miklós belgrádi főkonzul a Magyar Szó megkeresésére tájékoztatott, az első állampolgársági esküt tevők közül hárman a külképviseleten, hárman pedig Magyarországon adták be egyszerűsített honosítási kérelmüket. Ez utóbbiak az eskütétel helyéül a belgrádi magyar nagykövetséget jelölték meg. Említést érdemel az is, hogy két esetben visszahonosításról van szó, vagyis ezek az emberek valaha voltak már magyar állampolgárok.

A tegnapi ünnepségen Nikowitz Oszkár, a Magyar Köztársaság nagykövete köszöntötte az eskütételre érkezetteket, egyben tájékoztatva őket, hogy a honosítottak és a visszahonosítottak a magyar állampolgárságot az eskü letételével, illetve az államfő által aláírt honosítási okirat átvételével szerzik meg. A Himnusz elhangzását követően a résztvevők a nagykövet után mondták el az eskü szövegét.

A honosítási kérelmekkel kapcsolatban Ritecz Miklós elmondta, hogy Belgrádban nem csupán a főváros vonzáskörzetében fekvő települések – így Pancsova, Torontálvásárhely, Székelykeve – lakói adják be állampolgársági kérelmüket, hanem az egész Vajdaságból érkeznek ügyfelek. Eddig a legtöbben Újvidékről és Nagybecskerekről jöttek, de jócskán akadtak már szabadkaiak is a kérelmezők között.

A főkonzul úgy látja, hogy az állampolgárságért folyamodók egyre felkészültebbek, s azok, akik előzetes konzultáció céljából felkeresték valamelyik vajdasági CMH-irodát, már szinte valamennyi szükséges dokumentum birtokában, kitöltött kérdőívekkel érkeznek a megadott időpontban a külképviseletre. Ha mégis hiányzik valami, a konzuli osztály munkatársai készségesen segítenek.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek