Barroso is egyetért Schengen módosításával

Megengedné az Európai Bizottság az Unió tagállamainak, hogy újra bevezessenek egyes határellenőrzési intézkedéseket – mondta a testület elnöke vasárnap, május elsején, a korábban megfogalmazódott nemzeti igényekre válaszolva.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének bejelentése új lendületet adott a Franciaország és Olaszország által kezdeményezett kampánynak, ami arra irányul, hogy az 1995-ös schengeni egyezményben megszüntetett belső határellenőrzések közül egyes intézkedéseket visszaállítsanak. A két ország azért szeretné újra ellenőrizni határait, hogy így birkózzanak meg az észak-afrikai zavargások után Európába érkező bevándorlóhullámmal.

Múlt héten Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök közös levelet fogalmazott meg José Manuel Barrosónak, a Bizottság elnökének, amelyben kérték, hogy tegyék lehetővé a tagállamok számára, hogy időlegesen visszaállítsák a határellenőrzéseket.

Barroso április 29-i válaszában ezt írta: „A határok átmeneti visszaállítása egyike a lehetőségeknek, feltéve, hogy ez pontosan és egyértelműen meghatározott feltételek alapján történik, amely így a schengeni egyezmény megerősítésének eleme is lehet.”

A tagállamok számára már most is van rá lehetőség, hogy átmenetileg visszaállítsák a határellenőrzéseket: ezzel az eszközzel élt például Németország is, amikor azt akarta megakadályozni, hogy külföldi futball-huligánok jussanak el a focimeccsekre. Bennfentesek szerint azonban az új szabályozás több lehetőséget adna a tagállamoknak hasonló intézkedések végrehajtására és a határok átmeneti ellenőrzésére.

„A határellenőrzések visszaállításához ma igazolni kell, hogy a közrend veszélyeztetése forog fenn” – mondta az egyik bennfentes EU-s forrás. „Az új rendszerrel már nem kellene a közrendet fenyegető veszélyre hivatkozni. Ez kibővítené a határellenőrzések visszaállításának lehetőségeit.”

A határellenőrzési lehetőségek kibővítése mellett Barroso említette a mediterrán országok kapcsolatainak szorosabbra fűzését is, mint a bevándorlók miatt kialakult válság kezelésének egyik legfontosabb elemét. „A Bizottság úgy véli, hogy csak a Mediterráneum déli részének országai közötti megerősített partnerség oldhatja meg tartósan a jelenlegi migrációs nyomást” – írta Barroso válaszlevelében.

A Bizottság elnöke emellett kiemelte egy közös uniós menekültügyi rendszer kidolgozásának szükségességét is, hangsúlyozva, hogy a korábbi erre irányuló próbálkozások az egyes tagállamok tiltakozásán buktak el. Barroso ezért felszólította Franciaországot és Olaszországot, hogy szorgalmazzák az uniós menekültügyi rendszer reformját „még 2012 előtt”.

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy szerdán, május 4-én fogja bemutatni a schengeni változtatásokkal kapcsolatos javaslatainak vázlatát, az Unió tagállamainak vezetői pedig június 24-én fogják ezeket egy csúcstalálkozó keretében megvitatni.

Amennyiben elfogadják, az új intézkedés az Európai Unió egyik legfontosabb vívmányát, a határok nélküli Európát, az útlevél nélküli utazás szabályait fogja megváltoztatni, ám így könnyebb lesz a tagállamoknak az illegális bevándorlók ellen küzdeni.

A Bizottság szerdán ismertetendő javaslatai viszont csak akkor lépnek majd valóban életbe, ha az Unió mind a 27 tagállama, valamint az Európai Parlament is elfogadja. Ez azonban ugyan pár hónap alatt is megvalósulhat, de az is elképzelhető, hogy több, mint egy évig elhúzódhat.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »